Мястото, където пазите своите бижута, трябва да бъде не по-малко красиво от самите тях. Ако съхранявате вашите скъпоценности  в специална кутия, предназначена за бижутерия, вие ще ги предпазите от прах и повреждане.

Интересни кутии за бижута се продават навсякъде и няма нищо по-лесно от това да си купите няколко, но помислете колко по-вълнуващо и приятно ще бъде сами да си направите такава кутия!

Кутията по ваш дизайн ще отразява вашите желания, мисли и настроения. Ако използваме сравнения, смело можем да я оприличим на личния дневник, в който съхранявате вашите най-скъпи мисли, спомени и усещания.

Нима всяка гривна, колие и пръстен, които притежавате и носите с удоволствие, не са късчета от вашите спомени, емоции и мигове споделено щастие?

Ето как да си направите кутия за бижута, стъпка по стъпка

 

Необходими материали:

 • картонена кутия
 • кадифен плат
 • цветна хартия
 • ножица, игла и конец
 • лепило
 • декоративно цвете от плат или хартия
 • сатенена лента
 • перли, синци, пайети, мидички, декоративни панделки от тюл, брокат

Можете да използвате кутия с различна форма и големина – колкото по-голяма е тя, толкова повече отделения и прегради можете да си измайсторите. По този начин ще съберете на едно място както златните и сребърни пръстени, обeци и гривни, така и всички бижута от медицинска стомана, които притежавате.

Добре е да изберете кутия от по-твърд картон, за бъде  по-здрава за по-дълго време.

 1. Изрежете горната част на кутията, за да се получи капаче.
 2. Облепете с цветна хартия цялата кутия като използвате сухо лепило.
 3. С помощта на иглата и конеца нанижете перлите и оформете декоративно копче – това е закопчалката на вашата кутия за бижута. Залепете го или го пришийте внимателно за долната предна част на кутията.
 4. Двата края на сатенената лента се съединяват, за да се оформи импровизирана закопчалка. Големината й трябва да съответства на големината на декоративното копче от перли, което направихте.
 5. Прикрепете лентата на горната част на капака, точно над копчето. С нейна помощ ще затваряте вашата кутия за бижута.

С всички останали материали трябва да развихрите фантазията си и да украсите кутията така както ви харесва. Можете да залепите нежни мидички и да ги декорирате с малки перли и пайети, наподобяващи блясъка на морските вълни.

Прикрепете нежно цвете от плат или хартия или кокетна панделка. Напръскайте с брокат, за да превърнете вашата кутия за бижута в нещо наистина уникално.

За да придадете лукс на вашата кутия за бижута, можете да я облицовате от вътрешната страна с мек кадифен плат. Достатъчно е да измерите и изрежете кадифето. Не е необходимо да го лепите за дъното и стените на кутията, стига то да пасне добре и да стои плътно. Когато е подвижно, ще имате възможност да го почиствате по-лесно.

Друга добра идея е да залепите малко огледало от вътрешната или външната страна на кутията – практично, ефектно и красиво.