Едва ли има човек, който при споменаването бижута и бижутерия, да не се сеща първо за златни пръстени. Те са безспорният първенец в бижутата и не, не само защото ги свързваме с брачните златни халки. Оказва се, че златни пръстени са носени преди хилядолетия, като са били и още са символ с множество значения. Златни пръстени се носят ежедневно, на специални събития, като символ за принадлежност към група, брак, лукс, род и разбира се като моден аксесоар. 

Като дизайн, златните пръстени могат да бъдат изключително разнообразни, като в повечето случаи зависи от предназначението им.

Златни брачни халки

Световна традиция е, при сключване на брак, мъжа и жената да си разменят златни пръстени, като символ на връзката, в която встъпват. Варират от съвсем класически и изчистени халки, до напълно асиметрични модели. Изборът на брачните златни халки е тържествен ритуал, а носенето им, въпрос на чест.

Златни годежни пръстени

Един от първите отбелязани случаи на използване на пръстен като годежен е когато австрийският Дук Максимилиан подарил на Мери Бургундска пръстен с диаманти, изписващи буквата М. В днешно време годежният пръстен има наложена официална визия, а именно голям централен бял камък, захванат с няколко крачета, върху халка. Макар dа съществуват безброй вариации, тази форма се е наложила в световен мащаб и е предпочитана. Първоначално годежният пръстен се поставя на безименния пръст на дясната ръка и се премества на лявата, когато дойде време за брачната халка, която заема неговото място.

Златни класически пръстени

Златно пиано, златен бадем, златна корона. Има ли някой, да не е чувал тези три имена и да не ги асоциира веднага с моделите? Ако има, най-вероятно са много малко хора. През годините, някои определени модели са се наложили като класически и са желани от голяма част от хората. Конкретно в Българя, това произлиза от годините преди демокрацията, когато разнообразието на модели златни пръстени е било оскъдно и са се произвеждали няколко основни.

Модерни златни пръстени

Разнообразието тук може да е безкрайно голямо. През годините, модните тенденции се менят често и разбирането за красиви модели златни пръстени варира. Осемдесетте и началото на деветдесетте, класическите модели пиано, бадем и корона, се считаха за много красиви. Средата и края на деветдесетте бяха изместени от златни пръстени с камъни, предимно в бял цвят. След тях стана модерно матираното злато и комбинацията му с блестящото полирано. По-късно, на мода дойде бялото злато и комбинацията му с жълто. Към този момент е особено модерна комбинацията на бяло, жълто и червено в един златен пръстен, като трябва да знаете, че цвета на златото, по никакъв начин не променя качеството му. Друга популярен и бюджетен избор е обработването на бижута със златно покритие.

Ние в Магазини Гранат, разполагаме с голямо разнообразие на дамски, златни пръстени от всички посочени по-горе категории (единствено златните халки не държим налични, а изработваме по поръчка). Може да разгледате нашите предложения златни пръстени тук.

В случай че имате въпроси или се интересувате от нещо, не се колебайте да ни потърсите на телефон 0888 720 793 или на имейл magazinigranat@gmail.com.