В наши дни бижутата са неизменна част от външния вид на всяка една жена. Те са малките детайли, които успяват да накарат всеки тоалет да изглежда завършен, а цялостната визия на всяка дама – буквално да заблести. Това са част от причините бижутата да са част от човешката визия и история векове наред.

За да бъдат в крак с времето и модните тенденции и да съществуват днес такива, каквито ги познаваме, аксесоарите са претърпели немалко метаморфози.

За да разберем как бижутата са останали винаги актуални и продължават да бъдат неизменна част от външния ни вид, днес ще разгледаме тяхната еволюция през вековете.

И така...

Древен Египет

Смята се, че египетските бижута са зората на бижутерията заради огромното си разнообразие. Те се отличават със своята красота и изящество: нещо, което трудно и рядко е било надминавано в цялостната бижутерска история. При аксесоарите от Древен Египет преобладава използването на злато и най-различни камъни, но също са били използвани и други материали – сребро, кварц, аметист, мед и ред други. Символиката в бижутерията показва, че те са били знак за благосъстоянието на собственика им, който на по-късен етап бил погребван с тях, за да може аксесоарите да допринесат за определянето на статуса в задгробния му живот.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ НА ДРЕВНИ ЕГИПЕТСКИ И ГРЪЦКИ БИЖУТА

Древна Гърция

В дългата си история гръцките бижута изобразяват фигури или религиозни, митологични или героични сцени. Любими на гръцкия народ са били бижутата с мотиви на животни, като например гривната във форма на змия, като този мотив също е бил използван и за пръстени.

Древен Рим

В Древен Рим бижутата са били използвани в степен, невиждана дотогава. Често срещаните вече златни пръстени се носели от всеки и вече не били критерий за определянето на благосъстоянието на притежателя си. Златото даже било използвано и в домакинството на по-големите семейства.

В Помпей и Рим бижутата започват да придобиват италиански характеристики, появяват се и нови декоративни мотиви от магически характер – като полумесец например. Започва използването на цветни скъпоценни камъни в бижутерията– топази, рубини и сапфири. Имало е силно предпочитание на гравираните скъпоценни камъни, които по-късно придобили колекционерска стойност, а притежатели са били най-богатите, включително и Цезар.

Средновековие

През Средновековието бижутата станали мярка за социалното положение на притежателя си. По време на управлението на император Юстиниан I излиза закон, според който сапфирите, перлите и изумрудите трябва да се носят само от императора. Най-често се носели бижута с религиозни мотиви и такива, изработени от скъпоценни камъни.

Ренесанс

По време на Ренесанса бижутерското изкуство достига наистина високи нива - особено в Италия. Наблюдава се и огромен ръст в използването на бижута в цяла Европа.

XVIII век

В Европа започват да се внасят бразилски диаманти, които придобиват голяма популярност. Това е причината акцентът на бижутата от този период да пада върху скъпоценните камъни и диамантите. Симетрията остава на заден план.

XIX и XX век

Бижутата, произведени през XIX век, се характеризират с вдъхновението си от всички минали стилове - готически, ренесансов, гръцки, римски, рококо и т.н. През XX век бижутерийното производство достига своя връх и именно в него откриваме някои от най-красивите царски бижута. В бижутата се смесват злато, сребро, полускъпоценни камъни и обикновени материали като стъкло и стомана. Диамантите и другите скъпоценни камъни започват да се използват по-пестеливо.

В днешно време всеки може да си позволи да носи обемни бижута, отрупани с камъни, пък било то и цирконии. Те са също толкова ефектни, но вече са достъпни за всяка дама. Много често абитуриентките залагат на обемни колиета с камъни, съчетани с ексцентрични обеци или гривна. Обикновено тези бижута са произведени в Китай или Турция.