Въпреки значително по-ниската му цена в сравнение със златото, и среброто си има фалшиви аналози, създадени от стремящи се към бърза печалба безскрупулни търговци.

Може би ще кажете, че радко се фалшифицира сребро. За съжаление, примерите за фалшиво сребро никак не са малко. Не едно и две бижута, създадени от друг, евтин метал, са се продали за сребърни, и не един и двама са измамените клиенти. И въпреки изкусността на мошениците, има начин да разберем кога среброто е истинско и кога ни лъжат.

Печатът  е удостоверението за оригиналност, както при злато, така и при сребро.

Всяко едно бижу от благороден метал трябва да има печат с обявената проба. Изключение правят много старите бижута поради износеност във времето. Запомнете: най-разпространеното сребро в България е проба 925 (или 92.5% сребро). Няма ли печат, значи не е истинска сребърна бижутерия, освен ако не купувате ценна антика или бижу с историческа стойност. Печат 925 не се слага единствено на бижута до един грам, както и на някои кухи бижута, за да не бъдат повредени при натиска.

Привличане от магнит

Запомнете: сребърните бижута не се привличат от магнит. Това е още един метод, с който още пред търговеца можете да проверите доколко истинско е бижуто, което се опитват да ви продадат. Ако то е истинско, при никакви обстоятелства няма да се привлече от магнит. В противен случай е категоричен фалшификат.

Tест с азотна киселина

Това е метод, масово използван от повечето бижутери и заложни къщи. Бърз е, евтин и точен. За да бъде най-меродавен методът, препоръчително е да направите дълбока драскотина някъде на скрито място по сребърното бижу или монета. След това трябва да поставите капка от тестовия разтвор в драскотината и да изчакате.

Резултатите могат да бъдат следните:

  • от 90 до 100% чистота на среброто – тогава реакцията е с кремав цвят;
  • от 75 до 90% чистота на среброто – тогава би реагирало със сив цвят;
  • oт 65 до 75% чистота на среброто – в този случай реагирането на метала би било с подчертано светлозелен цвят;
  • ако капката се оцвети в синкав цвят, тогава процентът на съдържание на сребро е много ниска.

Tecт c лeд

Този тест е лесно приложим в домашни условия и става много лесно с плоски сребърни обеци или медальон. Πpoверката става така: пocтaвeтe cpeбpoтo в ĸyпa или тaвичĸa cъc cъщaтa тeмпepaтypa, взeмeтe двe ĸyбчeтa лeд и сложете eднoтo в тaвичĸaтa, a дpyгoтo – въpxy cpeбъpния пpeдмeт. Aĸo cpeбpoтo e иcтинcĸo, тогава бучката лeд въpxy нeгo щe зaпoчнe дa ce тoпи мнoгo пo-бъpзo, oтĸoлĸoтo дpyгата. Aĸo тестваният пpeдмeт e само пoвъpxнocтнo пocpeбpeн,тогава тoпeнeтo пак щe бъде cpaвнитeлнo бъpзo, нo не тoлĸoвa интeнзивнo, ĸaĸтo пpи предмет от чиcтo cpeбpo.