Обеци са познати от незапомнени времена, и са носени като украшения, символи на престиж, класа, каста и много други. Сребърни обеци са срещани в множество култури и са се запазили чак до днешни времена.

Пиърсингът (пробиването) на ухото е една от най-старите форми на така наречените телесни модификации, датираща от самата зора на времето. В миналото обеците са били предимно мъжки украшения. Рисунки по стените на сгради, показват мъже носещи обеци още по времето на древен Персеполис и Персия.

 В древен Египет, ушите са били пробивани, но освен децата, не са намерени доказателства за хора носещи обеци, по-скоро златни дискове са били слагани в пробитите в ушите дупки. Обеците са споменати дори в Библията – докато Моисей бил в планината Синай, израилтяни изискали от Аарон да им предостави божество, а за тази цел той поискал от тях да му донесат всички бижута на синовете и дъщерите им, включително и обеците.

В древен Рим обеци са носени само от робите, докато в древна Гърция те са били символ на проститутките. Същевременно с това богати Гърци и Римляни също са носели сребърни или златни обеци с перли, за да подчертаят социалният си статус. Топази, сапфири и гранат са били използвани често при обеците.


В древна Ориента, предпочитанията са били предимно към обеците от сребро и злато, богато украсени с рубини, сапфири и изумруди. В Индия, Китай и Асирия, обеците също са били на особена почит.

В средновековието, обеците са били както особено модерни, така и почти отхвърлени като аксесоар, докато през 13 век, Католическата Църква не забранява всякакъв пиърсинг на тялото, заради вярването че човек не трябва да променя тялото си по какъвто и да е начин, след като то е сътворено по образ и подобие на Бог. Само крадци, пирати и хора от най-ниските прослойки, продължили да носят обеци.

Крадците използвали обеците като символ на тяхната ненавист към обществото, селяните от друга страна пробивали ухото на дете в семейството, ако е било родено непосредствено след смъртта на друго. За пиратите всяка обица означавала ограбен кораб. Обица се носела на лявото ухо от син на майка, чийто съпруг е бил убит или на дясното ако е единственото момче в семейството. Мъж, носещ обеци и на двете уши показвал че е последният от семейната си линия. Подобни мъже били закриляни от съседи и не било допускано да ходят на война, за да не изчезне родът им напълно.

В днешно време обеците са предимно дамски украшения и се носят във всякакви форми и размери и като аксесоари за коригиране и допълване формата на лицето.

Дългите обеци имат ефекта, чисто визуално, да удължават лицето и врата, подходящи са за жени с кръгли лица и къси вратове.

Обеци с геометрична форма изострят линиите на лицето, ако лицето ви вече притежава остри форми, по-скоро минете на овални обеци.

В случай че лицето ви е издължено, малки и овални обеци са най-добрият избор за вас, а дами с квадратни лица е най-добре да носят дълги висящи обеци

Брюнетките могат съвсем спокойно да носят обеци с ярки камъни, докато русокосите дами е по-добре да се придържат към бледите цветове. Младите момичета могат да експериментират смело с форми и материали, по-възрастните дами е добре да се придържат към скъпоценни камъни и ценни метали.