Добре познатият на нас в днешно време сребърен пръстен, датира от векове носейки със себе си дълбок символизъм и история.

Среброто като метал, за първи път е било добито около 4000 години преди новата ера , а пръстени изработени от сребро са се носели за красота и просперитет столетия наред в множество култури. Древните народи са отделяли специално внимание на сребърният кръг а от там и сребърният пръстен. Жрици са изобразявани с пръстени по пръстите, било то един или много. Не е случайно че на пръстените се отделяло специално внимание, кръгът е смятан за символ на магическа защита и е изобразявал цикълът на живота и като такъв е почитан религиозно. Самото сребро е асоциирано с луната, поради цвета и начина по който е отразявало светлината. По тази причина среброто е носено предимно от жените, смятало се че отразява най-добре тяхната променлива природа и качества.

Може да разгледате сребърните ни пръстени в онлайн магазина ни тук: сребърни пръстени

С течение на времето, бижутерите се научили да гравират символи в пръстените от сребро. Символите варирали според съответната култура, но винаги изразявали нещо важно. Пентаграми, кръстове, букви от различни азбуки, всички те са намерили своето място върху сребърните пръстени през вековете. Не рядко се е срещало двама влюбени да си разменят сребърни пръстени с имена, като символ на взаимната любов. Смятало се че добавянето на знаци или камъни към пръстен му придава магически способности да прогонва зли духове и негативно влияние. Сребърни пръстени са окачвани над бебешки люлки за защита от лошо или са се носели окачени на сребърно колие на врата. Някои от пръстените дори били омагьосвани, да придават специални допълнителни качества на този който ги носи – сила, кураж и т.н. Подобни магически артефакти се предавали в семейството множество поколения, с идеята че с течение на времето магията се засилва. Въпреки че тези традиции са почти изчезнали, почти всеки един от нас може да се сети за пръстен, предаван в рода или в рода на познати.

В днешно време сребърните пръстени могат да бъдат открити във всевъзможни форми и вариации: с камъни или без, широки, тесни, гравирани, изчистени, всичко това зависещо от идеята на дизайнера и желанието на клиента. Качеството на среброто като материал е варирало през годините, докато не се е наложил международният стандарт 925, който изисква 92,5% от сплавта да е сребро а останалото примеси от никел, мед или цинк.

В съвремието ни, сребърните пръстени с камъни имат най-различна употреба. Най-често ги използваме за украшения, но не рядко имат специални предназначения. Класическият сребърен пръстен с централен прозрачен камък се счита за годежен и подаряването му символизира желанието на мъжа да се обвърже с жената която харесва. При сключването на брак младоженците разменят две халки, които ги обвързват за цял живот и показват съюзът им на всички около тях.

В едно може да сте сигурни, сребърният пръстен е съществувал на този свят от зората на цивилизацията ни и е много вероятно да остане с нас завинаги. Носейки сребърни пръстени ще сте в крак с модата, от както свят светува.