Годежният пръстен традиционно се носи на четвъртия пръст на лявата ръка, известен още като "безименния пръст". Исторически се смята, че този пръст има вена, „Vena Amoris“ или „Вена на любовта“, отиваща директно към сърцето, символизирайки любовта и отдадеността на този, който го носи, към партньора. Годежният пръстен е символ на любов, ангажираност и обещанието за брак.

Годежният пръстен винаги е символизирал споделената любов и е материално въплъщение на първата обща крачка към съвместното бъдеще. В днешно време, обаче същността на самия акт на поднасяне на това сребърно или златно бижу обаче сякаш малко се е изместил като фокусът вече изцяло пада върху това предложението да е поднесено по-възможно най-нестандартния и запомнящ се начин.

Интересна е традицията свързана с това на коя ръка и на кой пръст се носи годежният пръстен. В различните култури и народи съществуват различни вярвания, като разбира се всяка традиция си има и своето обяснение, както и интересна история.

В днешно време няма строго изискване от какъв метал да бъде изработен пръстена. По-скоро годежният пръстен винаги се очаква да бъде със скъпоценен камък или поне няколко такива. Има сребърни годежни пръстени, както и такива от бяло, розово, жълто злато, така и от сребро.


Накратко за историята на годежния пръстен като част от съюза между жената и мъжа

Годежните пръстени имат дълга и интересна история. Сведения за тях се появяват  за първи път в исторически план посредством данни от археологически разкопки, датиращи отпреди 2000 години. Въпреки, че външният вид на годежните пръстени и обичаите, свързани с тях са претърпели развитие, целта им всякога е била да обединят двама души за цял живот. 

мъж слага годежен пръстен на жена

Годежът е старинен обичай и се среща  в редица култури и народи. Съществуват различни обичаи и предания, свързани с историята. Древните египтяни са използвали растение, което обвивали около пръста си, за да покажат, че са обвързани един с друг. По-заможните пък са използвали кожа, вместо растения.

Знаете ли, че до 1970 г. жените във Великобритания са имали възможност да съдят мъжете си, ако развалят годежа им? Обратния развой - мъж да съди жена, обаче не е бил възможен. По време на Викторианската епоха пък, годежният пръстен е бил използван и със символиката на брачна халка, само че е бил носен на другата ръка.

Няма еднозначен или правилен отговор на коя ръка се носи годежния пръстен. Отговорът винаги би бил “На която ви е удобно”. Но дали всъщност е точно така?

На коя ръка се носи годежният пръстен?

В много страни по света, включително и в западните държави, годежният пръстен обикновено се носи на лявата ръка. Безименният пръст на лявата ръка е символ на продължението на пътя към сърцето на любимия партньор, защото през него минава вена, която отвежда право в сърцето. След сватбата годежния пръстен може да се премести на безименния пръст на дясната ръка и след това да се носи пред/зад брачната халка. А може и да остане и да бъде носен на лявата ръка.

Сребърен годежен пръстен в кутийка

Носенето на годежен пръстен на дясната ръка  на жената в някои общества се счита за стандарт

В някои религии и вярвания дясната ръка е божествена и според тях годежният пръстен трябва да бъде носен именно на нея. Още древните римляни са приемали лявата ръка като слаба и ненадежна и съответно на нея не може да се разчита, затова  и годежният пръстен стоял на лявата ръка.

В източното православие се приема, че годежният пръстен се носи на дясната ръка, докато католицизма приемат да бъде носен на лявата ръка. Дотук всичко опира както на религиозно вярвания, така и на лични предпочитания.

На коя ръка се носи годежен пръстен в България?

Макар тук, в България основната религия да е източноправославното християнство, по-често дамите носят своите  годежни пръстени на лявата си ръка , отколкото на дясната. В крайна сметка, важно е да бъде удобен за носене. Тук под внимание за всяка една дама вероятно е важно пръстенът пред всичко да й бъде удобен. Ако е десничарка и пръстенът е малък и удобен, то няма защо да го мести на лявата ръка и обратното. Като цяло няма правила “Задължително годежният пръстен се носи на лява или дясна ръка”.

Годежен пръстен в бяла кутийка

Защо е важно да носим годежния си пръстен цял живот?

Традицията, повелява годежният пръстен да остане завинаги на една от ръцете на дамата, дори след сватбата. Но много дами го свалят веднага след сватбата и остават само с брачната си халка. А всеки годежен пръстен е наситен със смисъл и спомени. Всеки път, когато го погледнете вие виждат обещание, което в годините се е изпълнило и любовта ви се е развила и сте стигнали до брак и семейство. А и със сигурност, партньорът който ви е подарил годежния пръстен би бил щастлив да го вижда на някоя от ръцете ви редом до халката.

Любопитни факти за годежните пръстени

Знаете ли, че има страни, в които не само жената, получава годежен пръстен?

Най-вероятно подобен ритуал сигурно е объркващ за мнозина от вас и поражда множество въпроси, особено имайки в предвид, че подобно разменяне на пръстени изключва елемента на изненадата в предложението, а напротив – изисква еднопосочно мислене на двамата бъдещи партньори.

Става въпрос за Аржентина и Швеция, където трябва да подчертаем обаче, че предложението от мъжа се запазва като традиция. Размяната на годежни пръстени става след като влюбените си кажат заветното „Да“. Традицията в тези държави повелява годежните пръстени да са изработени или от злато, или от сребро.