През цялата история на света до ден-днешен бижутата са обслужвали редица цели: те са знак на любов, на определен статут, символ на общност или просто средство за допълване на облеклото. Когато става дума за най-ценните скъпоценности и метали, истина е, че само богатите могат да си ги позволят: знаменитости, монарси, магнати...

Спираме се на най-скъпата бижутерия в света – колекция, която включва ценни сребърни и златни бижута от монархии, подаръци за холивудски звезди или просто емблеми на световноизвестни бижутери. Някои от тях си имат изпипани до съвършенство реплики, които също излъчват елегантността и блясъка на прочутите им оригинали.

Сапфировият годежен пръстен, който първоначално носи принцеса Даяна през 1981 г.

Пръстенът наистина е ослепително красив, заради което е сред най-известните бижута в света. Този 12-каратов овален сапфир е заобиколен от общо 14 диаманта, поставени върху 18-каратово бяло злато. По време на закупуването му е струвал едва 28 000 британски лири, но в момента се оценява на около 400 000 паунда. Зашеметяващият пръстен получи нов живот, когато принц Уилям предложи на Кейт Мидълтън в Кения през 2010 г. Годежният пръстен е бижу, което със сигурност е подходящо за принцеси, но всеки може да се сдобие с реплика на значително по-ниска цена.

На снимката вдясно се вижда реплика на годежният пръстен, която се доближава много до оригиналната визия на бижуто.

Знаменитият „Кулинан“ остава най-големият диамант, който някога е бил открит.

През 1905 г. в мина в Южна Африка, той е кръстен на председателя Томас Кулинан и след това е предоставен на крал Едуард VII в знак за вярност. Диамантът „Кулинан“ е бил изрязан и полиран в над 100 парчета, девет от които са принадлежали на британските кралски особи. Една от най-известните фигури е брошката, която се състои от кулинан III и IV, с общо 158 карата и се смята за безценен, въпреки че реално се оценява на стойност от 78 000 000 британски лири.

„La Peregrina“

През 1969 г. Ричард Бъртън предлага брак на една от най-големите звезди на Холивуд – Елизабет Тейлър. Той го прави с изумителна огърлица, в която е поставена историческата крушовидна перла „La Peregrina“, която също заслепява с множество рубини и диаманти. Без съмнение, това е едно от най-разкошните колиета, които някога са били изработвани.

The Tiffany Yellow Diamond

„Жълтият диамант на Тифани“ е един от най-големите по рода си, с тегло над 287 карата в необработен вид. Нюйоркският бижутер Чарлз Тифани е закупил камъка за 18 000 долара през 1878 г., а главният му гемолог Джордж Фредерик Кунц го реже, за да подсили естествената му красота и блясък.
Можете да видите едната част от диаманта на снимката в дясно.

Зашеметяващата огърлица, която се появява през 1997 г. във филма "Титаник".

Знаете ли, че измисленото бижу е вдъхновено от истинския „Hope Diamond“? 45-каратовият диамант е описан като най-известния в света, като е уникален и поради слуха за него, че е „прокълнат“. Предполага се, че е от мината Колур в Индия. „Диамантът на надеждата“ прекарва известно време в ръцете на френските монарси, преди да се отправи към Великобритания. Понастоящем възлиза на стойност около 350 милиона долара.

Годежният пръстен на Меган Маркъл

През 2018 г. годежният златен пръстен на Меган Маркъл беше гореща тема за коментари. Пръстенът е проектиран от Кралския принц Хари, изработен е от уелско злато и е с диамант от Ботсвана.

Mouawad - Най-ценно

Много хора се стремят да влязат в книгата на Гинес, като се подлагат на какви ли не изключителни подвизи, но една частна мултинационална компания за луксозни бижута и часовници с името „Mouawad“ има не по-малко от четири рекорда, всеки от които започва с две думи: „най-ценно“. Най-ценната огърлица в света струва 55 милиона долара и се нарича „L'Incomparable“, т. е. „несравнима“.

Колие от Уилям Голдбърг Брайълет

Животът на някои хора е контраст на съдби. Уилям Голдбърг е роден на улица "Тифани" в Бронкс на 22 декември 1925 г. Родителите му са притежавали малък магазин за бонбони, но някак си са съумели да намерят 250 долара, необходими за техния син, за да започне чиракуването си при обработване на диаманти. През последните десетилетия Уилям Голдбърг става синоним на най-зрелищните диаманти в света. Негови са думите: „Не бива да отнемаш правото на диаманта да бъде красив“. И той е останал верен на думите си. Когато „Брайълет“ е пристигнал при Уилям Голдбърг като 160,5-каратов груб диамант, след внимателното му оформяне така, че да отразява светлината, се превръща в искрящ 75-каратов уникат, който се е продал на търг за страхотните 11.1 милиона долара.