Неръждаемата стомана е един от най-издръжливите метали, който намира широко приложение в бижутерията. От него се изработват всякакъв тип скъпоценности – от брачни халки и годежни пръстени, до гривни, огърлици и дори обеци. Една от главните причини, поради която мнозина избират бижута от стомана е, че те не предизвикват алергии и са подходящи за дълготрайна употреба. Въпреки своята издръжливост, стоманените бижута също изискват усилия за тяхното почистване, макар и минимални.


Почистване от прах

    Най-важното условие при поддържане на стоманените бижута в отлично състояние е редовното им забърсване от прах и мръсотия. Това най-лесно може да се осъществи с мокра кърпа и малко сапунена вода. Почистването трябва да се извършва надлъжно, успоредно  на стоманените влакна, за да се избегне надраскване на скъпоценностите. Веднага след това е достатъчно да бъдат изплакнати с топла вода и забърсани със суха кърпа. Така натрупаната мръсотия ще бъде напълно отстранена. Важно условие е да не бъдат използвани силни препарати за почистване (белина), тъй като това може да нарани повърхността на бижутата.


Почистване на по-упорити замърсявания


    Разбира се, не всички петна могат да бъдат отстранени единствено с мокра кърпа. В тези случаи един метод е способен да върне отличното състояние на бижутата. Използването на паста за зъби в действителност може да премахне дори и най-упоритите замърсявания. Въпреки това, трябва да се вземе под сериозно внимание вида на използваната паста. Някои от тях, особено съдържащите избелващи вещества, са неподходящи за тази цел. Това до голяма степен се дължи на факта, че са твърди и могат да причинят драскотини върху стоманените изделия. За предпочитане са гел-пастите за зъби, които са достатъчно меки и неспособни да наранят повърхността на бижутата. Почистването може да се извърши със стара четка за зъби с мек косъм, с която внимателно да се премахне мръсотията дори и от детайлите. След като замърсяването бъде заличено, с помощта на кърпа и топла вода, стоманените бижута следва да бъдат изплакнати и забърсани.


Полиране на бижуто


    В случаите, когато замърсяването е невъзможно да бъде премахнато с вода или паста за зъби, тогава е необходимо те да бъдат полирани. Добрата новина е, че за тази цел всеки може да се сдобие с микрофибърна кърпа за полиране на неръждаема стомана и друг тип метали. Това дава възможност блясъкът на скъпоценностите от стомана да бъде върнат в домашни условия. Важно е да се отбележи, че почистването трябва да бъде извършвано надлъжно т.е успоредно на стоманените нишки. В някои случаи, въпреки спазване на всички  правила за полиране или почистване, е невъзможно нараняванията или петната да бъдат заличени. Тогава е наложително използването на професионалните услуги на бижутер. С помощта на опита и професионалната техника, те напълно ще унищожат упоритото замърсяване, както и биха могли да премахнат дълбоки наранявания по повърхността.


   Стоманените бижута безспорно притежават чар и освен това са изключително издръжливи. В допълнение са лесни за почистване и не изискват специални средства за тяхното поддържане. Всичко това доказва, че вашите обеци, пръстени и гривни от медицинска стомана са отлична дългосрочна инвестиция.