Манипулацията по пробиване на ушите на бебето предизвиква конфронтация между психолози и лекари, споделящи своите възгледи кога е най-добре да се извърши. В семействата също се подклаждат спорове, особено между членове от различни поколения. По-възрастните хора смятат, че ушите на детето трябва да се пробият в ранна възраст, докато все повече съвременни майки оставят дъщерите си да направят съзнателен избор.

От медицинска гледна точка има период, в който подобна манипулация не е препоръчителна, защото може да доведе до възпаления и усложнения. Ще разгледаме и моралната позиция, която вълнува родителите, за да определим най-правилния момент за пробиване на ушите на бебето.

Кога е точният момент за пробиването на ушите?

Медицината не препоръчва процедурата да се извършва преди първата година. Пеленачетата са уязвими и нямат силно изградена имунна система, която да се бори с евентуалните инфекции. Задължително е пробиването на ушите на бебето да се осъществи в стерилна обстановка, за да се избегне разпространението на вируси.

Ако годинката Ви се струва твърде далеч във времето, възможно е да пробиете ушите на детето си малко по-рано, но не преди седмия-осмия месец. Ушната мида търпи оформление, а долната ѝ част, която не съдържа хрущял, все още е твърде мека и неподходяща за пробиване.

Не трябва да пропускаме и един страничен, но същевременно ключов фактор – несъзнателното движение на бебето. Освен че постоянните му реакции ще усложнят манипулацията, възможно е да се стигне до несъответствие във височината на двете дупки.

Повечето психолози апелират да пробиете ушите на детето си, преди да е навършило четири годинки. Причината е, че в ранна възраст болката отшумява бързо и позволява на детето да забрави за нея. Много родители следват тази препоръка и се стремят да пробият ушите на момиченцето, докато все още е по-малко.

Тук се намесва и третата гледна точка, която бушува в съзнанието на майката и бащата. Немалко хора отказват да пробият ушите на децата си, споделяйки, че това трябва да е тяхно осъзнато решение. Затова те изчакват рожбата им да порасне достатъчно, за да прояви интерес към обеците и с умисъл и лично желание да премине процедурата.

Разбира се, има пораснали деца, влезли в пубертета, които тепърва се сблъскват с пробиването на ушите. Тогава страхът е по-голям, защото процесът е осъзнат, което води до упреци към родителите защо не са ги подложили по-рано на манипулацията.

Най-добре е, ако планирате да пробиете ушите на детето си, да се посъветвате с експерт. Той ще Ви сподели позитивите и негативите при извършване на интервенцията на тази възраст. Но оттам насетне Вие решавате дали да действате, или да изчакате друг, по-удобен момент, ако изобщо съществува такъв.

Кой е най-добрият сезон да пробиете ушите на детето?

Ако сте получили насока за действие от медик и сте постигнали консенсус в семейството, че възрастта на детето позволява да се пробият ушите му, следващата стъпка е да определите в коя част на годината да се случи това.

Има значение кога ще се извърши пробиването, за да се постигне успешно и бързо възстановяване. Медицинските лица препоръчват манипулацията да се осъществи през пролетта или есента, когато температурите са по-благосклонни към организма.

Зимата не е подходяща заради студовете, които влияят на възстановяването, докато горещите летни дни и редовната игра навън са фактори за инфектиране на областта на ухото. Възможно е да попадне прах в раната, която не е зараснала, и това да доведе до усложнения.

Според поверието и народните обичаи пробиването на ушите на малките момиченца се извършва на Благовещение (25 март), за да получат здраве и щастлив живот.

От медицинска гледна точка, датата е много подходяща, защото пролетта разцъфтява, температурите се покачват и условията предразполагат към сполучливо и бързо оздравяване.

Обеци на деца – препоръки

Задължително е в продължение на няколко седмици (5-6) след пробиването на ушите детето да си носи медицинските обеци. Те са изработени от стомана, която не причинява алергии и се почиства лесно.

Едва след изтичане на този период може да се насочите към закупуване на елегантни сребърни обеци на младата госпожица. Изборът е препоръчително да следва някои условия, за да се избегнат травми и проблеми:

  • Проверете дължината на винта и стопера, за да се уверите, че няма да се появят рани в областта зад ухото.

  • Изберете закопчаване, което е надеждно и ще издържи на нестихващата енергия на детето.

  • Не е желателно да поставяте обеци на детето, които имат дълги висулки, защото е възможно да се закачат при игра и да предизвикат рана.

  • Колкото по-малко е украшението на обецата, толкова по-безопасно. Затова в началото се спрете на детски обеци с малки халки. Те са елегантни, надеждни и не крият рискове.

  • Златото и среброто са подходящи и се препоръчват от експерти, но все пак стоманата е най-удачният вариант за малчугани.

Грижа за детето след пробиването на ушите

Модерните технологии опростяват процедурата и намаляват усещането за болка, но впоследствие е необходимо да се полагат стриктни грижи, за да се избегне инфектиране на ушната мида.

В самото начало има зачервяване и леко подуване, но тези реакции утихват до няколко часа. В случай че подобни симптоми са налице в рамките на един-два дни, потърсете помощ от дерматолог.

Препоръчително е през първите шест седмици медицинските обеци да се носят постоянно и да се третират с алкохол, елиминиращ микробите.

Преди да предприемете каквито и да е действия, измийте ръцете си добре, за да не се разпространяват бактерии и вируси. Областта около обеците трябва да се маже с подходящ лосион два пъти дневно. Докато извършвате тази процедура, не оказвайте натиск върху закопчалката, за да не се стигне до разраняване, но внимателно завъртете обеците на 180 градуса.

При къпане на детето трябва да внимавате, за да не попадне шампоан или сапун около ушите. След приключване на банята, ушната мида се подсушава внимателно и подлежи на повторна дезинфекция с мехлема, изписан от медицинското лице.

Да пробием ушите на детето в ранна възраст – За или Против

Споровете за пробиване на ушите на децата едва ли ще стихнат, но важно е да се следват медицинските препоръки. Манипулацията може да причини инфекции, макар и в по-редки случаи, или да се окаже нежелана от детето, когато то достигне зряла възраст.

Вашето задължение като родител е да вземете адекватно и аргументирано решение, което не трябва да се базира на некомпетентни съвети от други членове на семейството или приятели.

Никога не пришпорвайте ситуацията и не действайте необмислено. Отново напомняме, че сезонът играе роля за възстановяването на ушите. Температурата навън не трябва да е нито много висока, нито много ниска.

Специалисти в дерматологията и педиатрията определят шестата годишнина като подходящ момент да пробиете ушите на детето. На тази възраст, освен че тялото е подготвено да понесе лека болка, много момиченца започват да се интересуват от бижута и аксесоари. Когато обясните на детето защо е добре да се пази и да внимава при игра, допълнително ще минимизирате риска от опасност и нараняване.