Родиевото покритие изпълнява ролята на предпазител и запазва блясъка на бижутата продължително време. Това е причината благородният метал родий да намира приложение при производство на златни и сребърни накити, но не всеки е запознат с предимствата и недостатъците му. Ние ще Ви ги представим детайлно и ще отбележим кога е удачно да заложите на бижута със защитен слой.

Родий – какво трябва да знаем за него?

Родият е рядък ценен метал, който се добива основно в Южна Африка и Русия. Заради слабото му разпространение цената е по-висока и надхвърля няколко пъти тази на златото.

Металът се причислява към групата на платината, има висока твърдост и е устойчив на външни влияния. Именно издръжливостта е една от причините за употребата му в бижутерийната индустрия.

Поради крехкостта си обаче, родият не се използва като основен метал за производство на бижута, а се добавя като покритие върху накити от сребро и злато, променяйки здравината, а понякога и цвета им.

Защо да изберем сребърни бижута с родиево покритие?

Среброто е бляскаво и елегантно, но с времето потъмнява и променя цвета си. Затова бижутерите търсят варианти за запазване на визията и здравината на накитите.

Едно от най-добрите решения, които познаваме в наши дни, е прибавянето на родиево покритие върху сребърни бижута. Процесът е известен като галванизация и представлява добавяне на тънък слой родий върху среброто.

Цветът остава същия, защото родият е сребристо-сив, но се изменят свойствата на среброто и се осигурява допълнителна защита на накита.

Ако се колебаете дали да се доверите на сребърните бижута с родиево покритие, долуизброените факти ще Ви насочат към правилния избор.

Родият има хипоалергенни свойства

Среброто е верен помощник в борбата с бактериите и има много лечебни свойства, но някои хора проявяват алергични реакции към него. Ако се причислявате към тях, най-добрият вариант е да се насочите към сребърни бижута с родиево покритие. Причината е, че родият има хипоалергенни качества, тоест няма да получите дразнене на кожата и зачервяване при носене на аксесоара.

Запазване на истинския блясък на бижуто

Родиевото покритие играе ролята на защитен слой и предотвратява потъмняването на среброто. Причината е, че родият не се окислява и не изменя цвета си години наред. По този начин ще съхраните блясъка на бижуто дълго време или ще вдъхнете живот на стари аксесоари чрез родиране.

Важно е да се отбележи, че родиевото покритие се износва и се изисква повторно нанасяне. Обикновено това се случва в рамките на 1 или 2 години, в зависимост от честотата на носене и дали бижуто се подлага на мокрене.

Предпазване от наранявания

Както вече споделихме, родият е твърд метал и е устойчив на корозия. Тези качества го превръщат в отличен предпазител на сребърните бижута от надрасквания и охлузвания.

По-малко грижи и спорадична поддръжка

Независимо дали става въпрос за сребърни колиета, или гривни, ако те са родирани, грижите за тях се свеждат до минимум. Дори върху бижутата да попадне парфюм или химикал, може да сте спокойни, че качеството на среброто ще бъде съхранено.

Експертите съветват накитите с родиево покритие да се мокрят по-рядко, за да се избегне бързото отстраняване на предпазващия слой.

Кога е удачно да се насочим към сребърни бижута без родиево покритие?

Нека да разгледаме и другия случай: кога е препоръчително да изберем сребърни бижута, които не са покрити с родий.

Спрете се на чисто сребро проба 925, ако искате да се докоснете до лечебните качества на благородния метал, без те да се ограничават от родия. Йоните на среброто притежават антибактериални свойства, подпомагат кръвообращението и стабилизират температурата на тялото. Не случайно среброто е известно като “дезинфектант на тялото” и се носи за здраве и благополучие.

В случай че изберете сребърни бижута, които нямат родиево покритие, ще се наложи да ги поддържате по-старателно и да привикнете с потъмняването след време. Те обаче са по-евтини, отколкото аксесоарите, върху които е прибавен защитен слой родий. Все пак металът от групата на платината е рядко срещан и цената му е значително по-висока от среброто и златото.

Грижи за бижута с родиево покритие

За разлика от обикновените накити, сребърните бижута с родиево покритие не се нуждаят от специални грижи и често третиране с вода и течен сапун. Това покритие е достатъчно издръжливо и устоява на прах, петна и допир до остри предмети.

Естествено, следвайки някои съвети и правила за почистване, ще увеличите трайността на родиевото покритие и ще защитите бижуто.

  • Избягвайте употребата на спирт, паста за зъби или амонячни продукти за почистване на накита.

  • Пазете бижуто с родиево покритие от парфюми, съдържащи алкохол.

  • Не подлагайте украшенията на резки температурни промени – например в сауна или при студен душ.

  • Свалете аксесоарите, когато тренирате във фитнеса, за да елиминирате риска от надраскване при използване на уредите.

  • През няколко дни може да почиствате сребърните бижута с леко топла вода и да ги подсушавате с мека кърпа или четка за зъби.

  • На всеки 1 или 2 години, базирайки се на честотата на носене, трябва да подлагате сребърните бижута на родиране (повторно нанасяне на родий).

Родиево покритие върху златни украшения

И докато среброто се покрива с родий само за да не потъмнява и да не се надрасква, златото е почти задължително да разполага със защитен слой.

Златните накити са по-податливи на износване и деформации. Те са по-меки от сребърните украшения и всеки допир до остър предмет може да ги увреди. Също така бижутата от злато, разполагащи с родиево покритие, имат следните предимства:

  • Срещат се в различни цветови гами;

  • Притежават здравина;

  • Използват се по-дълго.

Препоръчително е родирането на златни накити да се извършва редовно, за да се предотврати нараняване на скъпоценния метал. При обеците процедурата може да се преминава по-рядко - веднъж на 4-5 години, но при пръстените и колиетата трябва да се изпълнява ежегодно.

Обобщение на предимствата и недостатъците на родиевото покритие

Със сигурност предимствата на родиевото покритие надделяват над недостатъците. Родирането не само предпазва бижутата от лесно одраскване и зацапване, но също така запазва техния блясък дълго време. Ако сте избрали украшение от злато, покритието ще подобри неговата здравина и ще намали риска от деформация.

Сребърните бижута с родиево покритие са хипоалергенни и са подходящи за хора, чиято кожа се зачервява при допир до сребро. От друга страна обаче, защитният слой ограничава лечебните свойства на благородния метал, което се причислява към недостатъците.

След като научихте повече за родиевото покритие, преценете дали то е полезно за Вас, или не. Нашето мнение е, че бижутата с родий са отличен вариант и малко по-скъпата им цена си заслужава. Покритието Ви дава сигурност, не се притеснявате от повреждане и може да носите накитите си години наред, без да се наблюдава потъмняване на основния метал.