Бижутата са не само допълнение към вашата външност, но и своеобразен „разказ без думи” за това кой сте вие, какво обичате, в какво вярвате и какви са модните ви предпочитания.

От древни времена хората са се обкичвали с накити, за да покажат своя социален статус и престиж.

Най-често срещаните символи при направата на бижута и тяхното значение

Голяма част от накитите се избират и носят не само защото са ни допаднали по дизайн и вид, но и защото ще бъдат забелязани от хората около нас.

сребърно колие с детелинаПоради тази причина бижутата в миналото са били преди всичко символ на престижа и социалното положение на човека, който ги носи. Когато те са изработени от платина, злато и сребро, символизират заможност, големи финансови възможности, високо положение в обществото, щедрост, власт, а понякога и разточителност.

Днес предпочитанията към златни бижута или сребърни ланци, пръстени, обеци и колиета може да се асоциира с желанието да притежаваме и да носим бижу, което няма да промени своята красота и качества с годините и ще запази своята стойност и актуалност. 

Някои от най-популярните висулки - символи, които изработват бижутерите, са: висулка цвете, пеперуда, ключ, сърце, детелина, подкова, капка, паричка, буква, знак или фигура на животно, птица, насекомо, змия или предмет.

Какво значение имат те?

Цвете – то се асоциира с нежността, пролетта, женствеността, красотата. Срещаме го на обици, висулки, златни пръстени и като допълнение към верижки и гривни.

Пеперуда – тя е друг символ, който много дами предпочитат при избора на бижута за постигане на модерна и атрактивна визия. Тя е символ на промяната, метаморфозата, красотата, свободата, безгрижността, младостта и женствеността.

Ключ – символ на тайната, на това, което остава скрито, на загадката и въпросите.

сребърни колиета със сърцаСърце – бижутата със сърце са символ на любовта, взаимността, изразяването на чувствата и дълбоките емоции. Поднасянето на сребърно колие сърце като подарък  ви дава прекрасната възможност да изразите своите сърдечни вълнения и да загатнете чувствата си. Още по-сантиментален би станал подаръка, ако подарите сребърен медалъон със снимка в него - ваша или на семейството.

Детелина – тя се асоциира с късмет, печалба, успех. Това е подходящо бижу както за дами, така и за деца. Стилизираната сребърна или златна детелина е нежно допълнение към верижка, пръстен, гривна или обица.

Подкова – също като детелината, подковата е символ на късмета. Вярва се, че подковата трябва да бъде винаги със заоблената част нагоре, за да не се „изливат „сполуката и късмета. Сребърната подкова, носена като колие, премахва нервното напрежение и успокоява. Златната подкова под формата на бижу, носи на своя притежател сполука, пари и късмет във всяко начинание. Тя прави човека по-смел и  самоуверен и му помага да преследва и постига лесно целите си.

Капка – символ на чистотата, но и на сълзата, знак за аморфност и преходност, но и символ на вечния кръговрат.

Паричка – символ на късмета, печалбата, благополучието, успеха.

Буква – това е често срещан символ в бижутерията. Всяка буква може да има много значения. Ако не сте избрали буква на скъп за вас човек или вашата собствена, може да изберете „Щ”, за да ви носи щастие или „Л”, за да ви носи любов.

Знак – много и различни са знаците, които можете да носите като бижута. В зависимост от вашата религия, ценности и интереси, можете да изберете кръст – символ на християнството, полумесец – символ на мюсюлманството, знака на безкрайността – символ на вечността и пр.

Дървото на живота - този символ има хилядолетна история и се тълкува като знак на семейството, сила, мир, хармония и дълголетие. Научете повече за значението на дървото на живота.

Животно – много бижута изобразяват различни животни, които носят значение. Слонът например е символ на щастието, калинката на любовта и късмета, жабката е символ на парите.

интересни сребърни колиетаПтица – като символ в бижутерията се свързва със свободата, волната душа, полета на вдъхновението, радостта от живота и песента.

Змия – символ на греха, опасността, прекрачването на забраните и изкушението.

Други  бижута-символи, които няма да останат незабелязани, ако ги носите като накит са зарче,  Горгона Медуза, Богородица.

Зарчето е символ на късмета, хазарта и играта.

Горгона Медуза е символ на величието и непобедимостта.

Богородица се предпочита от дълбоко вярващите християни, които искат да носят лика на Светата Дева близо до сърцето си. 

Елегантното бижу е неизменна част от вашата външност, но когато е подбрано с определена идея и символика, се превръща в част от вас.