Харесвате ли сребро ? Да знаете, че не сте единствени! Хората сме обсебени от този красив метал от хилядолетия и това се вижда в почти всеки музей, от богатия набор на сребърни реликви от далечни времена. Въпросните артефакти са невероятно разнообразни: религиозни предмети, монети, сребърни прибори и разбира се сребърни бижута.

Добивът на сребро може да се проследи до 3000 години преди Христа. Един от любопитните факти за среброто е, че то е подпомогнало множество империи, включително Гръцката и Римската, а сребърни мини са открити в Китай, Япония, Испания и въобще в цяла Европа. Ключов момент за среброто е пристигането на Колумб в Америка. Огромни количества сребро са открити на континента. 1749 година е изсечен първият сребърен долар в Америка и това е довело до създаването на така добре познатото и използвано в съвременната сребърна бижутерия – стерлинг сребро.

Както златото, така и среброто е твърде меко, за да може да се използва чисто в направата на сребърни бижута и за това се използва сребърна сплав. Тази сребърна сплав е известна като стерлинг сребро с проба 925, което означава че в 1000 единици сребърна сплав 925 са сребро, а останалите 75 са допълнителни метали. За да сте сигурни че закупувате стерлинг сребро, непременно търсете щампата 925 на сребърните бижута. Ние от Магазини Гранат, продаваме само сребърни бижута, изработени от стерлинг сребро 925 и придружени с фирмен сертификат за качество. Доставяме всичко пожелано от вас, до точен адрес, ако желаете може да е с опция преглед и не ви ли допадне, да ни го върнете обратно.


Важно е да се знае и да се вникне в идеята, че сребърните бижута са чувствителни и нежни изделия, които имат нужда от внимание, поддръжка и грижа. Сребърните бижута са податливи на натиск, удар, драскане и допир с химикали и дори с кислорода във въздуха. Всички знаем, че среброто променя цвета си с времето, като придобива по-тъмен оттенък. Това обаче се получава само ако среброто е ползвано внимателно. Всякакъв тип битова химия, други химикали или минерална вода (например басейн), могат да доведат до реакция, която се изразява в рязка и забележима промяна на цвета на сребърните бижута. Ние в Магазини Гранат сме се натъквали на сребърни колиета, станали чисто черни, наситено червени, зелени или в най-добрият вариант изглеждащи мръсни. Хубавото е че среброто се чисти сравнително лесно, като ние препоръчваме това да се случва при бижутер/златар, за да е извършено професионално. Почистването на сребърни бижута се прави или с киселина или с центрофугиране в барабан с малки частици, които механично отстраняват нежеланото. Що се отнася до физическа деформация на сребърните бижута, отново има решение. Почти всичко може да се ремонтира и бижутата да станат като нови. Ние от Магазини Гранат, разполагаме с професионален майстор-бижутер, който е способен да отстрани почти всякаква деформация на бижу: скъсване, износване, надраскване, потъмняване, паднали камъни, счупени закопчалки и много други. Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате нужда от подобна услуга.

Старайте се да избягвате тежък физически труд, когато носите сребърни бижута и особено пръстени. Нищо не уврежда сребърният пръстен така лесно, както вдигането на нещо тежко. Един особено хитър метод, за предпазване на сребърни бижута от потъмняване е прибирането им в найлонови пликчета с ципове, като преди това максимално се изпуска въздуха навън. Така процесът на потъмняване на сребърните бижута се забавя значително, а и се предпазват от нараняване.

Ако имате въпроси или желаете да получите повече информация, може да се свържете с нас на телефон 0888 720 793 или по имейл magazinigranat@gmail.com