Някои хора смятат, че това е суеверие, пряко свързано със старинен народен обичай, при който се изисквало във високосната година да се зашиват сребърни парички на шапките на бебетата и на булките. Правело се за здраве и късмет, против уроки, болести и други лоши сили, вместо златните, които се използвали през другите години. В наши дни обичаят се спазва, дори намира нови приложения.

Днес можете да срещнете в някои райони в страната да слагат сребърни парички в обувките на младоженците, за да бъде безоблачен пътя им или пък пускането на сребърен предмет във водата за къпане на бебето. Така то ще е чисто и бяло, като вида на благородния метал.

Навярно има много други обичаи, при които сребърни монети пазят хората от злото и пречистват тялото от зли помисли. Интересното е, че тези древни поверия днес имат своето научно доказателство и носенето на сребърни ланци, обеци или пръстени оказва добро въздействие на самочувствието, красивия ни външен вид и на здравето ни.

Други хора намират логично обяснение на традицията в Григорианския календар, който използваме и днес. Този календар се нарича слънчев, тъй като отразява периода на обиколка на Земята около Слънцето.

В Григорианския календар през 4 години се добавя 1 ден.

По този начин, с помощта на високосните години се предотвратява изместването на сезоните – приключва един цикъл от слънчевия календар и започва нов. И ако носите злато през годините, то на четвъртата година е препоръчително да го смените със сребро.

Защо? Обяснението е съвсем елементарно!

Златото, което още от дълбока древност се отъждествява със Слънцето заради своя цвят и влияние върху човешкото тяло, се оказва най-успешния проводник на жизнена енергия в природата. То дава енергия на всички, които са паднали духом.

Среброто, от своя страна, съответства на цвета на Луната и влиянието й върху живите същества на Земята. То пречиства успешно тялото и духа. Точно по тази причина, ако в продължение на цели три години вашето тяло събира жизнена енергия, то на четвъртата, високосна година, е необходимо да се пречистите и да стартирате новия си жизнен цикъл напълно пречистени. Това има своята логика. 


Опитайте, няма да сбъркате! И да не е истина, то поне ще се покажете пред света в друга светлина. 


Прочетете още любопитни факти за среброто.