Астрологията е позната на човечеството от хиляди години и винаги е намирала приложение в бита на хората. Някои вярват в нея, докато други се усъмняват в истинността на твърденията ѝ.

Ако попадате във втората група, навярно трудно ще Ви убедим в обратното. Въпреки това сме сигурни, че ще Ви бъде интересно да узнаете кой скъпоценен камък отговаря на Вашия рожден месец.

Предполага се, че когато камъкът е правилно подбран, човек се свързва с вселената и получава допълнителни сили. Те му помагат да намери верния изход, ако е на кръстопът, и да се развие в посоката, която звездите му определят.

Камъни според зодията – история и факти

Носенето на бижута, изработени от скъпоценни камъни и минерали, не е прищявка на съвременния човек. Тази традиция датира от хиляди години, за което свидетелстват аксесоарите на фараони и важни личности в Древен Египет.

Как обаче се появяват камъни според зодията и каква е тяхната роля? Всъщност това е естествен резултат, до който човечеството достига с времето.

През 1-ви век сл. Хр. в Римската империя се заражда обичай, според който било препоръчително да се носи определен камък спрямо датата на раждане. Столетия по-късно, през Средновековието, традицията добила световна популярност, но настъпили леки изменения. За да бъде схващането по-лесно разбрано от хората, вместо с датата на раждане, камъкът се асоциирал със зодията.

Преглеждайки информация и факти от повече източници, ще откриете различия. Затова в статията ще групираме най-правилните зодиакални камъни според доказани астролози и ще споделим какви сили носят на притежателите си.

Овен (21 март – 20 април) – Кървав камък

Овенът е първият знак на зодиака и мнозина го окачествяват като един от най-силните. Овните са страстни, енергични и емоционални. Те често таят болката и мислите в себе си, заради което се нуждаят от пътеводител и помощник в живота. Кървавият камък, познат още като хелиотроп, има подобни свойства и напътства притежателите си в трудни ситуации.

Ако сте родени под знака на овен, кървавият камък е най-подходящият за Вас. Той ще Ви дари с мъдрост и ще Ви упъти в намирането на изход от проблемите.

Други скъпоценни камъни, които са подходящи за Овните, са гранат, рубин, смарагд.

Телец (21 април – 21 май) – Сапфир

Телците са известни с уменията си да осмислят бързо, да бъдат реалисти и да намират прагматични решения в трудни ситуации. Затова техният зодиакален камък е сапфирът, особено този в светлосин цвят.

Мнозина наричат сапфира “камъкът на мъдростта”. Той приляга идеално на хората от зодия Телец и повишава духовното им развитие. Носейки го, Телците добиват увереност, съзерцание и психическа сила, които им помагат да преодолеят най-трудните препятствия.

За Телците се препоръчва още Соколово око. Този камък носи спокойствие и помага срещу стрес и плахост.

Близнаци (22 май – 21 юни) – Берил и Ахат

Близнаците са готови да предприемат много начинания едновременно, което води до физическа умора и психологическо натоварване. Камъните от групата на берила – например хелиодор и изумруд – се оказват много полезни за тях, спомагайки за взимане на добри и навременни решения.

Според астролози ахатът също съответства на зодия Близнаци. Той, освен с бляскавия си външен вид, се характеризира със свойството да успокоява. Притежателят на скъпоценния камък придобива воля и намира начин как да изпълни всяка задача, изскочила насреща му.

Скъпоценните камъни, съответстващи на Близнаците, не приключват дотук. На тях се предписва още Тигрово око - рядка разновидност на черния кварц. Този камък е източник на концентрация и предпазва от "прегаряне" на ума.

Рак (22 юни – 22 юли) – Изумруд

Обичащи, грижовни, чувствителни – това са представителите на зодиакалния знак Рак. Те се привързват лесно към всеки и са готови на всичко в името на любовта. Ето защо “камъкът на сърцето и романтиката” е точният избор за тях.

Изумрудът, известен още като смарагд, е скъпоценен камък със силна енергия. Тя допринася за хармонията в живота и носи истинска любов, без която Раците не могат да съществуват. В допълнение, смарагдът подпомага бързата мисловна дейност и повишава концентрацията, която понякога се оказва слабо звено на хората от този зодиакален знак.

Лъв (23 юли – 22 август) – Рубин и оникс

Мощна и страстна зодия, каквато е Лъв, се нуждае от енергичен камък, разкриващ най-силните ѝ качества. По природа Лъвовете са жизнени и решителни, но в добавка с оникс, самоувереността им се покачва осезаемо.

Ониксът е един от често срещаните полускъпоценни камъни и има свойството да предпазва притежателите си от зли мисли и лоши погледи. Той добавя категоричност и прави Лъвовете по-общителни и готови за създаване на нови контакти.

Друг скъпоценен камък, отговарящ на зодиакалния знак, е рубинът. Той е символ на страстта и любовта, за което подсказва червеният му цвят. Лъвовете е желателно да носят също планински кристал, който е един от най-мощните камъни на планетата. Смята се, че той стимулира имунната система и свързва тялото с ума.

Дева (23 август – 22 септември) – Карнеол

Хората, родени под зодиакалния знак Дева, премислят ситуациите, трудно се съгласяват с всяка гледна точка и намират собствен начин да се справят с проблемите. Те обичат работата, изпитват нужда от постоянно развитие и поставят подредеността на пиедестал.

Заради непрекъснатото си ангажиране и наемане с множество задачи, Девите имат необходимост от балансиращ камък. Точно такъв е карнеолът, който внася мир и хармония в живота на притежателя си.

За Девите се препоръчва още носенето на сапфир, свързващ се с духовното и интелектуалното развитие, както и лунен камък.

Везни (23 септември – 22 октомври) – Розов кварц

Везните са креативни, балансирани и разсъдливи. Те умело разглеждат всяка страна на монетата и взимат финално решение спрямо собствените си убеждения.

За да повишат чувството си на хармоничност, могат да се доверят на розов кварц. Независимо под каква форма – обеца, пръстен или медальон, камъкът носи баланс между професионален и личен живот. Везната подобрява взаимоотношенията си с любимия човек и е готова да направи следващата крачка във връзката.

Перидотът, познат като “камъкът на изцелението”, е полезен за Везните, защото ги отървава от негативните мисли и повишава жизнеността им.

Скорпион (23 октомври – 22 ноември) – Топаз или Берил

Скорпионът е готов за подвизи, авантюри и изненади, без да мисли много-много за последвалите резултати. Неговата същност е приключенска, което понякога се оказва нож с две остриета.

За да минимизира риска от опасност, Скорпионът е желателно да носи подходящ камък на раждане. Такъв е берилът, който се смята, че стабилизира енергичността и води притежателя си в правилната посока.

Топазът има благоприятно влияние върху Скорпионите, защото ги удостоява с щастие, успех, късмет и положителни емоции. Той способства за духовното израстване и осъзнаването на висшите ценности на индивида.

Стрелец (22 ноември – 21 декември) – Тюркоаз

Представителите на зодия Стрелец са оптимисти по природа, уважават другите, но винаги защитават своя интерес. Те умело се противопоставят на неправдата и са готови с всички сили да бранят честта си.

Тюркоазът е верен защитник на Стрелеца и го освобождава от негативните настроения и мисли. Той успокоява тялото и ума му, което води до балансиран и хармоничен живот.

Освен тюркоаз, на Стрелците се предписват още скъпоценни камъни, които им влияят положително по един или друг начин. Например топазът ги предпазва от лоши хора, демонстриращи лицемерие, докато аметистът стимулира интуицията им. 

Козирог (22 декември – 21 януари) – Рубин

Родените под знака на Козирог са устремени, упорити и организирани. Те обичат всичко да им е подредено и графикът за деня да е разчертан предварително по час и минута.

Тези качества се подсилват с камък като рубина. Той помага на Козирозите да бъдат жизнени, енергични и да успяват с всяко нещо, с което се захванат.

Бижутата, в които има рубин, привличат любовта и даряват притежателите им с много романтични моменти. 

Водолей (21 януари – 19 февруари) – Аметист и Гранат

Водолеят е личност със силно изразено новаторство и умение да се адаптира към всяка ситуация. Хората, родени под този знак, са положително настроени към околните и обичат да мечтаят, което им отваря нови врати.

Има няколко рождени камъка за зодия Водолей, които разгръщат потенциала на техните притежатели и ги направляват в живота. Например аметистът, наречен “камъкът на духовността”, способства за интелектуалното развитие и спомага за реализиране на творческите идеи, заливащи Водолея.

Гранатът (“Червеният камък на страстта”) е подходящ за родените в началото на календарната година. Той изразява романтиката на Водолея и го напътства в любовта. Освен това гранатът има свойството да подобрява вътрешния мир и да окуражава човек във всяко предприето начинание.

Зодия Водолей се асоциира още с камък Котешко око, който е източник на воля, благоразумие и по-силна интуиция.

Риби (20 февруари – 20 март) – Аметист, Аквамарин и Перли

За родените в последната декада на февруари и почти целия март се препоръчват няколко скъпоценни камъка. Те прибавят допълнителна мъдрост и ярко изразяват качествата на Рибите.

Всъщност представителите на последния зодиакален знак са интуитивни, разсъдливи, чувствителни и готови да помогнат на всеки, дори и на непознат. Затова аметистът отговаря най-добре на същността им и способства за подсилване на интуицията. Носейки този камък, Рибите намират баланс между духовния и материалния свят, което в други случаи се оказва непосилно за тях.

Аквамаринът има за цел да засили енергичността на Рибите и да ги направлява в точната посока. Перлите, от друга страна, са страхотно украшение за тази зодия. Те внасят спокойствие в живота на Рибите и им помагат в любовта.

Как се носи зодиакален камък?

Носенето на зодиакален камък не следва определени правила, а зависи от личността и предпочитанията на човек. Някои хора поставят камъка в дома си, с цел да ги закриля, докато други го носят постоянно под формата на бижу или талисман.

Комбинацията от сребърни бижута и зодиакални камъни е една от най-добрите. Освен че човек се възползва от качествата и покровителството на минерала, получава лечебните свойства на среброто. Благородният метал помага за запазване на връзката с духовното, пречиства тялото от лоша енергия и подобрява кръвообращението.

Какво бижу ще изберете, зависи изцяло от Вас. Колиетата са предпочитани от дамите, тъй като изразяват грациозност и подчертават красотата им. Гривните са удобни за носене и бързо се привиква с тях, без да създават неудобство и да изискват постоянно съобразяване.

Има немалка група от хора, които решават да комбинират скъпоценния камък за своята зодия със сребърен пръстен. Налични са много модели в бижутерията – някои са фини и крехки, докато други са по-тежки и масивни. 

Има ли разлика между зодиакален и рожден камък?

На много места думите “рожден” и “зодиакален” се използват като синоними. Това се дължи на факта, че в миналото подходящите скъпоценни камъни се определяли спрямо месеца на раждане, а не според зодията. Всъщност разликите са минимални и незабележими, а зодиакът се утвърждава като по-често използван с времето.

Ако все пак се чудите кой е Вашият рожден камък спрямо месеца, проверете в следния списък:

 • Януари – гранат;

 • Февруари – аметист;

 • Март – аквамарин;

 • Април – диамант;

 • Май – сапфир;

 • Юни – ахат;

 • Юли – изумруд;

 • Август – оникс;

 • Септември – карнеол;

 • Октомври – перидот;

 • Ноември – топаз;

 • Декември – тюркоаз.

Камъкът на всяка зодия има специални свойства, които се предават на притежателя и подпомагат израстването му както духовно, така и материално. Например топазът, препоръчан на родените през ноември, вдъхва нови сили и способства за интелектуалното развитие.

Камък според деня на раждане

Знаете ли в кой ден от седмицата сте родени? Ако не сте запознати, опитайте се да го проучите, защото това също е направляващ фактор във Вашия живот.

Родените в определен ден от седмицата имат управляваща планета, както и рожден камък, който им носи повече щастие и сполуки. Например:

 • Понеделник (Луна)лунен камък за по-силна интуиция и постигане на зададените цели;

 • Вторник (Марс) – рубин за по-голяма енергичност и увереност при решаване на житейски проблеми;

 • Сряда (Меркурий) – изумруд за запазване на самообладание и баланс в живота;

 • Четвъртък (Юпитер) – сапфир за кариерно израстване, късмет и успехи в любовта;

 • Петък (Венера) – диамант за повече романтични мигове и силна връзка с любимия човек;

 • Събота (Сатурн) – син сапфир за доверие и чисти отношения с близки и приятели;

 • Неделя (Слънце) – цитрин за преодоляване на депресивни състояния и вдъхване на оптимизъм.

Възможно е да комбинирате камъни според зодията, деня от седмицата и рождения месец, разбира се, ако свойствата им се допълват, а не се отблъскват.

Заключение

За всяка зодия има скъпоценни камъни, които внасят баланс в живота, носят повече късмет и спомагат за успех в любовта. Доверявайки им се, ние се свързваме с нашата управляваща планета и получаваме знаци от звездите кое е най-доброто решение във всяка ситуация.

Зодиакалните камъни могат да се носят като амулети, пръстени или гривни, съчетани със сребро или злато.