• 0888 720 793
  • magazinigranat@gmail.com
Едва ли има човек, които при споменаването бижута и бижутерия, да не се сеща първо за златни пръстени. Те са безспорният първенец в бижутата и не, не само защото ги свързваме с брачните, златни халки. Оказва се, че златни пръстени са носени преди хилядолетия, като са били и още са символ с множество значения. Златни пръстени се носят ежедневно, на специални събития, като символ за принадлежност към група, брак, лукс, род и разбира се като моден аксесоар. Неповторимият ярко жълт блясък, силната устойчивост и редкостта на метала ги правят желани от мъже, жени и деца. Като дизайн, златните пръстени могат да бъдат изключително разнообразни, като в повечето случаи зависи от предназначението им.


Златото е металът, пленил сърцата и умовете на хората от хилядолетия. То е металът, на който са се възхищавали и боготворели, който са ценили повече от живота и към който са се стремили. Златото е използвано още от древните Шумери, Египтяни, Римляни, Гърци та чак до днес. Употребата му е широка: електроника, медицина, финанси и не на последно място – бижутерството, като златни бижута. Това никак не е случайно, тъй като златото притежава някои изключително любопитни свойства.

Златото е най-ковкия метал, един грам злато може да бъде разстлан в един квадратен метър площ, ставайки почти прозрачен. Златото създава много трудно съединения с други елементи, което го прави изключително устойчиво. Не случайно златните бижута не променят цвета си с времето и изглеждат почти като нови, дори когато са на десетки години. Златото е единственият метал, който притежава естествен, блестящ жълт цвят. Още от най-древни времена хората са се възхищавали на това, а златни бижута са били изработвани още 4300 години преди Христа в така наречената Медна Епоха. В днешно време бижутерската индустрия е овладяла и усъвършенствала производството на златни бижута до съвършенство. Може да ги срещнете във всевъзможни форми, цветове, дизайн, размери, марки, като изборът ви зависи изцяло от вашия собствен вкус. (Златото е един от основните символи на лукс и класа. Това е важало до сега и няма да се промени и за напред. Поради ковкостта си от злато могат да се изработват всички типове бижута: златни обеци, златни пръстени, златни колиета, златни ланци, златни медальони и златни гривни.

Поради факта, че чистото (24 каратово) злато е меко, обикновено бива смесено с други метали, за да се получи нужната, за златни бижута сплав. Колкото е по-нисък карата: 22, 20, 18, 14 или 10, толкова по-голямо е съдържанието на допълнителният метал в сплавта. Като допълнителни метали се използват мед, сребро или паладий. Медта, най-често от всичките три. Тя е и тази която придава червеникавият оттенък на златото или така познатото у нас – руско злато.


Златните обеци са едни от най-разпространените типове златни бижута. Носят се и от двата пола и се прикрепват към ухото, посредством пробив, освен моделите с клипс. Златните обеци могат да се носят почти на всяка част от ухото, в зависимост от предпочитанията на човек или модните тенденции. Тъй като металът злато почти или много рядко причинява алергии, златните обеци са едни от най-предпочитаните при хора със склонност към тях.

Според археологични разкопки, златни обеци датират още от времето на древните Перси. Открити са рисунки на Персииски войни, носещи по една обица в ежедневието си. В гробницата на Тутанкамон, също са открити златни обеци. Самите уши на мумията са били продупчени, а обеците са открити в саркофага, макар да се смята че в Египет, обеци са носели само децата. Дори в Библията се споменава, че децата, както момчета, така и момичета, носят обеци. 1590 година, през Английският Ренесанс, носенето на златни обеци става модерно сред мъже и жени. Сред моряците, носенето на обеци значело, че са обиколили света или са преминали през Екватора, също така се смятало че носели златни обеци, като разплащане за тяхно евентуално погребение, след смъртта им. В днешно време златните обеци са изключително разпространени в целия свят, във всякаква форма и размер и се носят от жени, мъже и деца, с еднакво желание. Има няколко основни типа златни обеци:


Всички искаме да изглеждаме зашеметяващо. Да привличаме внимание и да ни се възхищават. Лесно ли е обаче да изградим един силен и впечатляващ изглед? Никак! Нужно е внимателен подбор на дрехи, обувки, прическа, държане и … не на последно място бижута. Сигурни сме че всички ще се съгласите че дори най-готините дрехи изглеждат посредствени без нужните аксесоари. Обратното също важи, фантастични рокли или костюми, изглеждат натруфени и кичозни, когато са комбинирани с неподходящите бижута. За да улесним нещата ви предлагаме 7 кратки съвета за това как да подобрите стилът си и по-лесно да постигате блестящи резултати.

1. Комбинирайте различни типове метал

Сребро, жълто злато, червено злато, всички си подхождат чудесно, не се притеснявайте да експериментирате и съчетавате, докато не попаднете на подходящият резултат. Може да носите множество сребърни твърди гривни на едната или и двете ръце или да комбинирате повече от един сребърен пръстен на пръст, постига се наистина чудесен ефект. Правилото да не комбинирате сребро с нищо друго е вече остаряло, така че бръкнете на дълбоко в кутиите с бижута и извадете всичко което имате, преплитайки го в нови прекрасни форми.


Обожавате ли среброто ? Да знаете, че не сте сами! Хората сме обсебени от този красив метал от хилядолетия и това се вижда в почти всеки музей, от богатия набор на сребърни реликви от далечни времена. Въпросните артефакти са невероятно разнообразни: религиозни предмети, монети, сребърни прибори и разбира се сребърни бижута.

Добивът на сребро може да се проследи до 3000 години преди Христа. Среброто е подпомогнало множество империи, включително Гръцката и Римската, а сребърни мини са открити в Китай, Япония, Испания и въобще в цяла Европа. Ключов момент за среброто е пристигането на Колумб в Америка. Огромни количества сребро са открити на континента. 1749 година е изсечен първият сребърен долар в Америка и това е довело до създаването на така добре познатото и използвано в съвременната сребърна бижутерия – стерлинг сребро.


Среброто, а от там и сребърните обеци са познати от незапомнени времена, и са носени като украшения, символи на престиж, класа, каста и много други. Обеци от сребро са срещани в множество култури и са се запазили чак до днешни времена.

Пиърсингът (пробиването) на ухото е една от най-старите форми на така наречените телесни модификации, датираща от самата зора на времето. В миналото обеците са били предимно мъжки украшения. Рисунки по стените на сгради, показват мъже носещи обеци още по времето на древен Персеполис и Персия. В древен Египет, ушите са били пробивани, но освен децата, не са намерени доказателства за хора носещи обеци, по-скоро златни дискове са били слагани в пробитите в ушите дупки. Обеците са споменати дори в Библията – докато Моисей бил в планината Синай, израилтяни изискали от Аарон да им предостави божество, а за тази цел той поискал от тях да му донесат всички бижута на синовете и дъщерите им, включително и обеците.