В днешно време червен конец, вързан около ръката или гривна, изработена от бижутерски конци с различни златни или сребърни елементи са често срещан аксесоар на ръцете не само на жените, но и на мъжете. Освен това, традиция у нас е на новородените бебета да се връзва червен конец срещу уроки.

Традицията, свързана с носене на червен конец се свързва с различни вярвания и тълкувания, датиращи от хилядолетия. Смята се, че спомага за предпазване от лоши очи, зли сили, уроки и магии. Различни култури и групи от хора използват силата на червения конец, за да предпазят себе си и близките си.

Откъде идва традицията в носенето на гривна с червен конец, на коя ръка трябва да се носи, както и няколко важни факта, свързани с това бихме искали да споделим с вас.


Защо е хубаво да носим гривна с червен конец?

В миналото червен конец е бил връзван на бременни жени, булки, малки деца и бебета, за да бъдат защитени от болести, черни магии и зли духове. Също така червен конец се е слагал и на някои животни, за да бъдат здрави, а годината да бъде плодородна и богата.

Днес продължава тази традиция, макар и не чак толкова символно натоварена, красива сребърна гривна с червен конец често може да бъде видяна по ръцете на млади и стари. Днес тя е по-скоро аксесоар, който чудесно допълва визията на човека, който я носи.


Защо точно червен конец

Червеният цвят символизира живота и течащата във вените на човека кръв. Той е олицетворение  на динамиката, на енергията и силата, която всеки притежава. Освен това червеният цвят се асоциира с руменината, която здравите хора притежават, затова се смята, че е символ и на здравето. Освен гореизброеното, червеното е цвят, който е уважаван и използван в доста религии, в това число християнството, исляма, индуизма.


Гривната с червен конец в българската народна култура

Традиционната българска култура повелява червеният конец да бъде връзван на 20 декември - Игнажден, когато започват така наречените Мръсни дни. Това са дните между Игнажден и Йордановден - от 20 декември до 6 януари. Смятало се е, че в този времеви отрязък водата не е кръстена и непрестанно са се движили нечисти сили.

Когато се налагало на хората да излизат от домовете си в този промеждутък, те задължително слагали червен конец с чесън или синьо мънисто, което предпазва именно от уроки и зли очи. Съществува и поверие, че гривната от червен конец се носи до нейното скъсване и никога не се премахва собственоръчно.


поставяне на сребърна гривна с червен конец


От какви нишки трябва да е червеният конец според народните вярвания

Поверия съществуват и за това от какъв конец трябва да са нишките. Памучните конци са се използвали за защита от уроки и магии, копринените – за привличане на любов и подобряване на финансовото състояние. Вълнените нишки са се използвали за защита и възстановяване. Нишките от лен се ползвали за направа на амулети за любов и гривни, които са предназначени за защита на най-малките и уязвими, а именно – децата.


На коя ръка трябва да се постави червен конец

Съществуват различни тълкувания в това, на коя ръка е хубаво да се носи гривната с червен конец. Червеното е символ на здравето и Божията кръв. Много важно е човекът, който ще постави гривната да бъде с чисти помисли и добри намерения. Най-често това е най-възрастната жена в семейството. Докато тя завързва гривната, обикновено прави наричане за здраве и късмет. Смята се, че дясната част на човешкото тяло е по-крехка и уязвима и заради това винаги човек бива урочасан отдясно.

Заради това е прието и червеният конец да се поставя именно на дясната ръка.

В народното поверие съществува и разделение според пола на човек. Дясното е символ на мъжкото начало, докато на жените водеща е лявата страна.

Според други поверия, червеният конец винаги трябва да е на лявата ръка, за да е по-близо до сърцето и да не спира положителната енергия, която идва отдясно.

Съществува вярване, че за да предпазва конецът от уроки, то той трябва да бъде завързан със 7 възела, а краищата му да се отрежат и обгорят.

Последователите на Кабала пък вярват, че червеният конец трябва да бъде задължително поставен на лявата ръка. Според кабалистите именно това е ръката, през която всякакви негативни емоции навлизат в тялото и душата на човека. Червеният конец, завързан на тази ръка обаче, е в състояние да ги спре.


сребърна гривна с червен конец

Гривната с червен конец - моден аксесоар със символно значение

Няма как да не сте виждали или пък носили гривна с червен конец, подобни на тези предлагани от магазин Гранат. Тези така нежни и наситени със символика гривни обикновено се комбинират с висулки, букви или различни символи.

Ако искате да направите подарък със символика за новородено бебе, подарък за близък човек, приятел или малко дете, разгледайте нашите специални предложения от ръчно изработени гривни с червен конец със златни или сребърни елементи. Вплетената красота в символиката на червения конец създава гривна, която освен, че представлява красив аксесоар и допълнение към класическите сребърни бижута, предпазва от зло, носи положителна енергия, късмет, сила и радва нейния притежател.