Златните накити привличат погледа и будят възхищение най-вече с майсторската изработка и своите естетически качества, но един от най-важните показатели за стойността на един златен накит е чистотата на благородния метал.
Съществуват изключително разнообразни бижута, някои от които на доста висока цена, а други на съвсем достъпна.
Това е така поради различния грамаж и различната чистота на златото, вложено в тях.

Мярка за златото е каратът. 

Бижута, изработени изцяло от чисто злато /което е 24 карата/ няма, тъй като то не подлежи на обработка, поради своята мекота. Поради тази причина, златото винаги е смесено с други метали.
За изработването на различни ювелирни произведения, обикновено се използва злато и примеси от сребро, мед, цинк, никел.
Колкото повече са каратите на дадено златно украшение, толкова по-чисто е златото в него, но и толкова по-скъпо е бижуто.

Какви карати злато има?

  • 10-каратовото злато се състои от 10 части злато и 14 части други метали.   
  • При направата на бижута се използва 14 и 18-каратово злато.
  • В Европа се срещат бижута, маркирани с проба 750, което означава, че 75% от състава на сплавта е 18-каратово злато.
  • Проба 585 е показател, че съдържанието на 14-каратово злато е 58,5%.
  • 24-каратово злато е инвестиционното злато проба 999.9. То се продава на кюлчета или монети и е освободено от ДДС, мито и други данъци.

За да сте сигурни в качеството на закупените накити, е добре да сте запознати с различните печати върху златните бижута.

Каква е разликата между златни и позлатени бижута?

Те, разбира се, са доста по-евтини, защото тяхната основа се изработва от друг метал и единствено покритието им е от злато.
Въпреки, че имат доста добър и естетичен вид, видовете бижута със златно покритие не притежават качествата на златните накити. Те не са толкова здрави и не запазват своят блясък и красота толкова дълго време. При носенето им с години, златното покритие пада и те губят първоначалния си вид. Металът, от който са изработени, може да предизвика алергии при хора с чувствителна кожа, докато изцяло златните бижута са хипоалергенни.  

Златите бижута са не само много модерни, ефектни и будещи възхищение. Всеизвестно е, че те сами по себе си са изключително добра инвестиция.

Златото е метал, ликвиден по целия свят, така че с покупката на качествени златни бижута, особено на такива, които са изработени от 24-каратово злато, вие правите добро капиталовложение на парите си.  

Дори и да използвате бижутата ежедневно и да ги носите с удоволствие, след време е възможно да решите че точно тези модели накити са ви омръзнали. За щастие, златото е благороден метал, който може да бъде обработван по всякакви начини и да придобива различни нови форми. Вие можете да поръчате нови бижута от вече омръзналите ви и след претопяването и направата им да се радвате на съвсем различен накит и нов имидж.