Бижутата вече са незаменима част от нашата визия. Дотолкова сме свикнали с ежедневното им присъствие в живота ни, че едва ли се замисляме колко рядко са били срещани преди.

Удоволствието да носят най-красивите накити и бижута се е падало на царските особи. Днес ще разгледаме някои от най-забележителните и красиви царски бижута в света.

Австрийски царски бижута

Австрийските бижута са колекция от най-различни царски принадлежности – корони, пръстени, кръстове, мечове, скиптри и кралски одежди, всичко, което е необходимо за една церемония по коронация.Предметите се считат за отличителните знаци на Австрийската империя. За едно от най-важните царски бижута се смята короната на Рудолф Втори, която по-късно е станала корона на Австрийската империя. Изработена е от чисто злато, което е частично обсипано с диаманти, рубини, сапфири, перли и кадифе.

Унгарска света коронаИзвестна още като Короната на Свети Стефан, Унгарската света корона е използвана при коронациите на кралете в Унгария от XIII век натам. Царското бижу е носено от повече от 50 кралски владетели. Изработено е от различни златни и сребърни сплави, а самото то е толкова голямо, че се е налагало бъдещите крале да слагат подложка на главите си, за да може короната да не пада.

Ирански национални бижута

Иранските национални бижута представляват корони, 30 диадеми и многобройни тиари, дузина мечове и щитове, скъпоценни камъни, чинии и други посуди за хранене.В колекцията са включени и някои по-необичайни предмети, като голям златен глобус, в който океаните са направени от изумруди. Счита се, че това е най-голямата бижутерска колекция в света. Предметите са били носени от персийските монарси след XVI век. В момента колекцията се намира в съкровищницата на националните бижута, разположена в Централната банка на Иран.

Короните на Сила

Короните на Сила са известни с изящната си изработка от злато и нефрит. Царската бижутерска колекция се състои от множество златни корони, пояси, колани, колиета, мечове, ками, златни обувки, обеци и повече от 35 пръстена и фиби.Португалска кралска корона

Още известна като короната на Жоао Шести, тя е най-новата и единствена запазена корона на португалските кралски бижута. Изработена е от злато, сребро, желязо и червено кадифе. Короната има кръст в горната част - понеже Португалия е била католическа нация, а основата ѝ е сложно украсена с барокови шарки и рисунки.Кралски бижута на Прусия

Кралските бижута на Прусия се състоят от две корони, кълбо и скиптър. Те са използвани по време на коронацията на монарсите на Прусия от династията Хохенцолерн. За разлика от други кралски принадлежности, които са били пищно украсени, тези са били смятани за доста „изчистени“ и семпли.


След присъединяването на Прусия към Германската империя, кралските бижута вече не са се използвали. В момента кралските реликви са изложени в двореца Шарлотенбург в Берлин.

Короната на Скендерберг

Короната на Скендерберг е официалната корона на Албания. Тя е направена през XV век. След окупацията на Османската империя над Албания, короната е изнесена контрабандно. По-късно се оказва притежание на династията Хабсбурги - италианско благородно семейство. Днес в Албания има само реплика, докато оригиналното царско бижу се намира във Виена.За финал - копията на короните на цар Калоян и неговата царица