Скъпоценните камъни са били обект на човешкото внимание от най-древни времена. Те стоят в основата на много окултни практики, приемани са като за метод за лечение на различни болести, начин мъжът да впечатли и спечели сърцето на жената и не на последно място - допълнение към визията на бижуто от благороден метал.

Многообразието на скъпоценните камъни е огромно. Тяхната красота е неизмерима с нищо друго, което природата е създала. Чрез характеристиките им, някои от които са цвят, прозрачност и твърдост, се определят техните видове, качества и свойства. Затова тук ще ви запознаем с различните видове скъпоценни камъни и техните свойства, които често се използват в бижутерията.


Какво представляват скъпоценните камъни?

Скъпоценните камъни са истинско природно богатство. Те представляват минерални, скални или вкаменени образувания, които след специфична обработка - рязане и шлифоване, се използват успешно в ювелирното изкуство. различават се едни от други по произход, цвят, прозрачност, твърдост, големина, рядкост, карати...

Впоследствие значение за по-нататъшното остойностяване на скъпоценните камъни оказват вида и качеството на обработка. Някои от тях са доста меки и лесно подлежат на обработка, поради което са подходящи за използване в бижутерията.


Видове скъпоценни камъни - Magazini Granat

Днес на пазара за бижута има стотици камъни сред, които да изберете. Но това, което истински ги разграничава едни от други е това дали те са скъпоценни или полускъпоценни, минерали и кристали.

По определение скъпоценният камък е минерал, скала или вкаменен материал, който след изрязване, фасетиране или полиране може да се използва както в бижутерията, така и за колекциониране.

Изненадващо, но определянето на скъпоценните камъни като такива е станало на базата на традиция, възникнала на Запад. Там за скъпоценни са определяни тези, които се срещали най-рядко, а такива били именно: диамантът, рубинът, сапфирът и изумрудът. И така, съвсем географски обосновано, започва разделението на главни и второстепенни по значимост камъни.


Защо се използват скъпоценни камъни в бижутерията?

Скъпоценните камъни се използват в бижутата, защото са красиви, редки, скъпи и имат уникални свойства.

Много скъпоценни камъни могат да бъдат открити по целия свят, но има някои, които се считат за особено скъпоценни камъни, тъй като се използват от хиляди години или имат специални качества, които ги правят идеални за златни бижута.

Златни бижута скъпоценни камъни - Magazini Granat

Диамантите, например са най-разпространеният вид скъпоценни камъни, използвани в бижутата. Те се използват от древни времена като показател за богатство и власт. Смятало се е, че хората, които са притежавали големи количества от тези скъпоценни камъни, притежават голяма власт, тъй като красотата им е била толкова изящна, че никога не е можела да бъде заменена с друг вид камък.


Най-популярните скъпоценни камъни за бижута

Терминът "скъпоценен камък" се отнася за скъпоценен камък, който е не само красив, но и траен и рядък. Тези камъни често се използват в бижутата, тъй като могат да се използват в изделия, които ще останат за поколенията.

Бижутерите полагат ръце върху скъпоценните камъни от хиляди години. Първата система за класификация обаче е създадена едва в края на 1700 г. от френския минералог Никола Луи дьо Лакайл на нос Добра надежда (сега Кейптаун).


Цветни скъпоценни камъни

Скъпоценните камъни са различни минерали. Те се срещат на различни места и имат различни свойства, които изброихме по-горе.

Скъпоценните камъни могат да се използват за изработване на невероятни сребърни бижута, но намират приложение и в други отрасли. Например скъпоценните камъни, извличани от миньорите от земните недра намират приложение в промишлената употреба.


Кристали

Кристалите се образуват в земята, обикновено в разтопено (течно) състояние и след това се охлаждат. Те се образуват с правилна геометрична форма, която можете да видите на повърхността на кристалите. Кристалите се образуват от минерали, които сами по себе си се образуват, когато малки частици скала или почва се съединяват, за да създадат по-големи структури. Съществуват много различни видове кристали и те се срещат в различни форми и цветове, включително: аметист (лилав), изумруд (зелен), гранат (червен) и рубин (червен).

Кристали скъпоценни камъни - Magazini Granat

Кристалите се разделят на два вида: аморфни и кристални. Аморфните кристали нямат правилна вътрешна структура; те могат да изглеждат прозрачни, мътни или дори непрозрачни под определен ъгъл. Кристалните кристали, от друга страна, винаги имат подредена структура на атомите, която може да се види като шарка, когато се гледа под увеличение.


Минерали

Всъщност те не са точно скъпоценни камъни, но от тях се извличат минералните кристали, които впоследствие се превръщат в така желаните бляскави красоти. Минералите са част от строежа на всички скали и руди. Най-често можем да открием няколко минерала в състава на една скала. Например в гранита се съдържат минералите ортоклаз, кварц и слюда. Доста по-рядко се среща един скален къс да е съставен от един минерал. Такъв е случаят с мрамора - той е образуван само от калцит. 

Минерали скъпоценни камъни - Magazini Granat

Минерали са на практика всички скални образувания. Ето и няколко примера: 

родонит, лазурит, малахит, корунд, обсидиан, гипс, кварц, топаз, талк, пирит, желязо, титан, всички видове метали, включително и благородните.


Диаманти

Диамантите са вероятно единствените скъпоценни камъни, чиято стойност е много повече от техните карати и степен на чистота. Миниатюрните диаманти с история биха могли да струват цяло състояние и да са далеч по-ценни от техни събратя с огромен размер.

Днес диамантите освен, че са предпочитани камъни за бижута, те са и основна инвестиционна единица. Диамантите са едновременно най-добрите приятели на жените, но и причина за кървави схватки между джентълмени. Тези сякаш живи и шептящи ни древни тайни за обич и скъперничество камъни и до днешен са обвити в мантията на мистерията, в романтиката на несподелената любов, в кървавите войни, породени от ревността в най-чистата и яростна форма.


Свойства на скъпоценните камъни

От най-древни времена скъпоценните камъни са използвани като амулети в магически практики и древните хора са вярвали, че лекуват различни болести. Диамантите например са известни от 400 години пр.н.е. в Индия, а през Тъмните векове дори са били поглъщани, защото се е смятало, че са лековити.

Колкото до лечебните и енергийни свойства на скъпоценните камъни се вярва, че се припокриват. Такива са им били приписвани особено през времената, когато медицината все още не е била развита като наука. По това време, хората са разчитали значително на природни практики и методи, един от които е приемането на скъпоценния камък като лековит. А за да бъдат извличани максимално неговите енергийни способности е трябвало да бъдат носени от човека, на който е трябвало да въздействат.


Скъпоценни камъни според цвета

Без магията на цветовете, светът би бил едно безкрайно скучно място. Те заемат важна и неизменна част от почти всеки един аспект на нашия живот. Всеки цвят притежава свое собствено значение, както и способност да провокира в нас едно или друго качество и дори поведение.

Въпреки че всеки скъпоценен камък притежава уникални свойства и енергия, един от подходите, които значително биха ви спестили време при избора на такъв е да го изберете според неговия цвят. Това е лесен начин да придобиете представа каква символика притежават различните кристали и да се ориентирате в правилната посока. Без да навлизаме в излишни подробности, нека разгледаме пъстрия свят на някои от най-известните скъпоценни камъни и тяхното значение.


Бял/прозрачен цвят - символ на мир и чистота

Такива камъни са цирконий, перла, лунен камък и др. Камъните с бял или прозрачен цвят, съответстват на коронната чакра, позната като Сахасраха и символизираща чистото съзнание.

Всеки вид скъпоценен/полускъпоценен камък има свое собствено значение, разбира се, но цветовата гама се асоциира с чистота, мир, спокойствие. Смята се, че лесно се осъществява връзка с енергията, която този вид камъни носят. Изключително подходящи камъни за хора, търсещи мир и хармония със себе си.


Син цвят – символ на спокойствие и комуникация

Примери за камъни с такъв цвят са – топаз, ларимар, аквамарин, лазурит, син кубичен цирконий

Подобно на морето и спокойното синьо небе, сините кристали символизират хармония, спокойствие и виталност. Носят славата на изключително влиятелни камъни, които имат способността да подобрят цялостната ни комуникация и себеизразяване.

Син цвят бижута комплект - Magazini Granat

Този цвят е пряко свързан и с гърлената чакра, която е отговорна за процеса на комуникация и носейки камъни с такъв цвят единствено подпомага това да общуваме спокойно и уравновесено.


Лилав цвят – духовност и интуиция

Скъпоценни камъни с лилав цвят са аметиста, сапфира, хароита. Този цвят се свързва с чакрата на третото око и коронната чакра. Смята се, че скъпоценните камъни с този цвят подпомага отварянето на "третото око", преосмислянето и намирането на истинската цел в нашия живот.

Поради тази причина, подобно на прозрачните кристали, те са подходящи за използване при медитация. Също могат да бъдат от помощ и когато целим да открием творческо или друг тип вдъхновение. Освен гореизброените свойства, лилавият цвят се свързва и с благородство, магия и мистерия. Някои хора вярват, че камъните били използвани от ясновидци, за да подсилят своите усещания.


Скъпоценни камъни и благородни метали - перфектната комбинация

Както виждате, има много причини, поради които скъпоценните камъни се използват в бижутата. Едно нещо е сигурно: ако искате да създадете произведение на изкуството, което ще остане за цял живот и след това, използването на най-висококачествени материали ще ви помогне да осигурите неговата дълготрайност.

Пръстените с камъни са винаги идеален подарък за всяка дама, както са и обеците с камъни. Изобщо всякакви сребърни бижута с естествени камъни, а защо не и златни са прекрасно допълнение към всеки красив тоалет, независимо дали е свързано с ежедневен или официален повод. При толкова много различни скъпоценни камъни, от които можете да избирате, може да се окаже трудно да разберете кои от тях са подходящи за вас и вашите бижута със скъпоценни и полускъпоценни камъни.

Най-добрият начин да вземете информирано решение е да разберете какво носи всеки камък като послание. Така че, ако търсите нещо уникално, разгледайте предложенията на магазин Гранат и вижте дали някой от тях отговаря на вашите нужди!