В днешно време тенденциите се менят бързо, включително и в бижутерската мода. Символите изначално имат основна задача да пресъздадат конкретна идея или да съхранят някакво послание във времето. Kогато вложим обаче чувство и сантимент към дадено бижу никоя тенденция не би заменила емоцията ни към дадено бижу. Един такъв често се срещан символ е Дървото на живота, на което е посветена и тази статия. 

Дървото на живота крие в себе си множество различни послания в себе си. Това е един от най-често срещаните знаци в света на бижутерията. Този символ е с хилядолетна история, който се среща в почти всички култури и религии. Днес то е често срещано и популярно изображение върху всякакви различни предмети - картини, дрехи, гоблени, татуировки, но може би с най-голямо значение е поставянето му върху различни бижута - включително и върху гривни с червен конец


Историята на Дървото на Живота

Както вече споменахме, това е един от най-древните символи в човешката история. Произходът му се свързва с почти всички древни култури и религии.

  • Християнство

Дървото на живота,  което се отъждествява с Тилията (в превод от латински означава  Липа)  според първата книга от Петокнижието – Битие, е специално  дърво, посадено от Бог в средата на Райската градина, а също и намиращо се сред улиците на Новия Йерусалим. Това дърво дава  плод 12 пъти в годината, дарява вечен живот, а листата му служат за изцеление на народите. Според Библията това дърво е забранено за Адам и Ева. Това е Дървото на вечния живот – символ на мъдрост и любов към Бога.

От ствола на същото това дърво се смята, че е направен и изсечен Христовият кръст.

  • Келтска и Скандинавска култура

Осезаемо е присъствието на Символа Дървото на живота в културата на северните народи. Тук местните го свързват с вярата за връзката между Рая и Земята. В келтската култура дърветата са дълбоко почитани и имало вярване, че те са предци на хората, а и дори че са портали към паралелни светове. На Скандинавския полуостров легендите разказват за дървото Игдрасил, което е свързващият елемент между трите свята - подземно царство, света на хората и небесното царство.

  • Будизъм

В Будизма най-таченото и смятано за дърво на просветлението  е т.нар. “Бодхи”. Това голямо, древно и плодородно смокиново дърво се намира в Бодх Гая, Индия. Вярва се, че именно седейки под това дърво Буда е получил просветление. Оттук идва и огромната му популярност сред будистите.

  • Ислям

В Ислямската религия се смята , че върху Дървото на живота, по-точно върху листата му са изписани имената на хората, а ангелът, отговорен за тяхната смърт  събира окапващите листа според волята на Аллах и  отвежда тези души към отвъдното.

  • Дървото на живота в останалите религии и култури

В древен Египет Дървото на живота било смятано за олицетворение на връзката между Живота и Смъртта. Египтяните вярвали, че клоните символизират небето и Рая, стъблото му - центъра на Вселената, а корените - достигат до подземния свят.

В африканските култури най-емблематичното дърво е Боабабът. Силно почитано, то е било използвано като водохранилище.

Това е само един от най-популярните символи в бижутерията.


Дървото на живота колие от стомана


Дървото на живота в бижутерията - какво символизира?

Дълбока, всеобхватна и много разностранна е символиката на Дървото на живота. Изключително нежно и магическо, това дърво носи силата и енергията на дълбоко пазената хилядолетна история на човечеството.

Най-често в бижутерийното изкуства откриваме този символ върху златни и сребърни гривни, медальони и колиета. Ето и няколко различни тълкования на неговото значение.


Символ на семейството

Всички ние знаем, че всяко дърво пониква от семе, което израства, расте и се разклонява. След това създава нов плод, който дава път и начало на следващо дърво, за да започне нов житейска ера. Тук се припокрива идеята с поколенията и семейството. Не случайно семействата и родовете са визуализират върху клоните на родословно дърво. Златни колиета с този чудесен символ са прекрасна идея за подарък за юбилей, сватба. Добавете сребърни медальони и сте готови за един прекрасен семеен празник.


Символ на възкресение и сила

Дървото на живота може да бъде разглеждано и като символ на възкресението и кръговрата. През есента листата му окапват, а на пролет върху голите му клони се появяват и първите наченки на новия живот - листенцата.

Силата му се отъждествява с идеята за стабилността и за ролята му на основен снабдител на човечеството с кислород. 


Символ на мира, спокойствието и благоденствието

Дърветата винаги са предизвиквали чувство на спокойствие и мир, така че не е изненадващо, че Дървото на живота е символ и за спокойствие и релакс. Представете си как отивате на пикник, сядате под сянката на някое дърво и гледате трептящите му листа. Всичко това действа успокояващо и релаксиращо.


Символ на дълголетие

Вековните гори са създадени в продължение на стотици години, в този ред на мисли животът на едно дърво също може да продължи с векове. Оттук произлиза и неговият символ за дълголетие. 


Символ на хармония и плодородие

Природата винаги е била и ще бъде пример за могъщество, но в същото време за спокойно място - дом за много създания. Дърветата и останалите растителни видове осигуряват храна, подслон и усещане за хармония в продължение на години. Това е и причината дървото на живота да се обвързва със символиката на благоденствието и плодородието. Често този красив символ се изобразява върху женски сребърни гривни.


Дървото на живота колие синджир


Защо да изберете Дървото на Живота под формата на бижу?

Примери за вдъхновяващи сребърни бижута, съдържащи символа Дървото на живота оказват влияние не само със своята визия, но и с по-дълбокия израз, която притежава то. Той не носи само чисто духовна и религиозна олицетворение, красотата му се допълва от факта, че всеки може сам да намери индивидуална стойност, значения и смисъл. Ако все още не притежавате бижу с Дървото на живота, бъдете сигурни, че то е популярен, уважаван и древен символ в почти всички култури и религии по света.

Освен класически дизайн на Дървото на живота, поради високият интерес към този символ, редица бижутерийни дизайнери предлагат и доста по-екстравагантни интерпретации на този символ. Част от тях могат да се намерят сред огромния избор от сребърни колиета. Тук решението е ваше какво Дърво да изберете - класическо, дизайнерско, абстрактно или по-екстравагантно.