Почти всеки човек притежава поне едно ценно бижу, което обожава, което му носи съкровени спомени и късмет. И при мъжете, и при жените това най-често са златни накити, които освен буквално скъпи, са и морално такива, заради човекът или поводът, с който са свързани.


Както всяко нещо, обаче, златото също се износва – след известно време събират прах и мръсотия, от която блясъкът им намалява Това е доста неприятен факт за притежателите му. Всеки би се разочаровал, ако има повод и иска да сложи любимото си украшение, а то не е „във форма”. 


Но, спокойно! Имаме добра новина за вас – можете да почистите всички свои златни накити и други бижута, стига да знаете начините за това. Точно тях ще разкрием сега.


Първоначалният блясък на златото може да се върне със сапун и вода. Този трик се прилага при гладките златни накити, които няма скъпоценни камъни по тях. това, което трябва да направите е да сипете топла, не гореща вода в малка купичка или друг съд, а после да добавите няколко капки препарат за миене на съдове. Оставете бижута да престои двадесет минути, след което изплакнете и подсушете с памучна кърпа. Така, украшението ще се отърве от насъбралата се мръсотия и отново гордо ще заблести върху вашата осанка.


Златните накити със скъпоценни камъни се почистват по друг начин. Не ползвайте вода и препарат при тях, понеже може да увредите камъните – да ги обезцветите, да предизвикате ръжда или да ги разхлабите. Този вид украшение се почистват с леко навлажнена със сапунка кърпа. Трябва да подходите внимателно, а след като сте готови, да подсушите бижуто с различна кърпа. Оставете да изсъхне за кратко.


В случай, че притежавате бижута с труднодостъпни места за почистване, използвайте четка за зъби или за рисуване. Важно е тя да бъде с мек косъм, за да не нараните украшението


Това са няколко хитрини, с които може да почистите златни обеци, гривни и колиета сами вкъщи. Не е нужно да харчите излишни средства, когато лесно може да възвърнете блясъка на любимия си аксесоар за нула време.


В интернет може да откриете още много полезни съвети и начини да се отървете от нечистотиите по вашите сребърни и златни накити, или по такива, изработени от друг материал. Украшенията са изключително важна част от външния вид, а както знаем, за да се чувствате и изглеждате неповторимо, за визията трябва да се полагат постоянни грижи.


Ние от Магазини Гранат разполагаме с майстор-златар, който може по всяко време да почисти и дори ремонтира вашите бижута. 


Разгледайте едни от най-хубавите ни златни медальони тук.