Всеки притежател на изделия и бижута от сребро знае, че с времето този благороден метал оксидира и вследствие на това потъмнява, губи блясъка си и на места с изразен релеф се образуват тъмни петна. 

Най-лесният начин за да върнем красивия вид на нашите любими сребърни бижута е да се обърнем към професионалист - бижутер, който със своите умения и тънкости в занаята ще направи изделията ни от сребро като нови. 

Съществуват обаче и различни методи, които лесно и бързо в домашни условия ще помогнат на среброто да възвърне своя изначален блясък. Тази статия има именно такава цел - да представи различни техники и трикове, с чиято помощ ще получим отлични резултати в справянето с тази “козметична” задача. Разбира се, различните методи се справят с различен успех и затова предлагаме на вашето внимание най-популярните и резултатни процедури за почистване на сребърни бижута и предмети в домашни условия с подръчни материали.


Защо среброто потъмнява и необходимо ли е да почистваме своите сребърни бижута?

Защо среброто оксидира и потъмнява? Какво се случва с неговата повърхност? Потъмняването на среброто е съвсем нормално явление, което представлява тънък слой корозия, която се появява вследствие от взаимодействието между среброто и сярата, която присъства във въздуха. Различни аминокиселини, както и сяра могат да бъдат открити и върху кожата на човек при изпотяване. Именно това взаимодействие също оказва влияние и води до по-бързото потъмняване на изделията от сребро (обеци, колиета, гривни).

Друга причина за корозия е наличието на определено количество мед в състава на среброто, който също се окислява при допира с въздух.

Влияние оказват и различните козметични продукти, които са част от ежедневието ни и затова съветваме да избягвате да мокрите своите сребърни бижута, както и да не ги съхранявате във влажни помещения.

Ако се питате защо се налага да почистваме нашите сребърни гривни от потъмняване - отговорът е един - от естетическа гледна точка. Среброто е метал, който със своя блясък очарова и впечатлява. Въпреки, че потъмняването му е съвсем естествен процес, това не означава, че трябва да изхвърлите сребърните си обеци, колиета или гривни.

Винаги имате опция да ги занесете на бижутер за да ви ги почисти, но ако имате желание, то в домашни условия и сами ще може да ги освежите с помощта на техниките, които сега ще ви споделим.


5 съвета за почистване на сребърни бижута и предмети у дома

Как да премахнем потъмняването на сребърните бижута и изделия вероятно е въпрос, който вълнува всеки притежател на предмети от този метал. Предлагаме ви няколко популярни техники, приложими в домашни условия.


Почистване на сребро със сол и сода бикарбонат

Този изключително популярен метод дава много добри резултати. За него ще са ви необходими следните продукти:

  • сребърни бижута в алуминиево фолио
    съд с гореща вода
  • 1 с. л. сода за хляб
  • 1 с. л.  готварска сол
  • 1/2 чаша ябълков оцет
  • 1 малко парче алуминиево фолио

Начинът на приготвяне е следният: В дъното на съда поставете фолиото, а след това прибавете солта и содата. Добавете бавно оцета. Тъй като оцетът е киселина, той ще образува пяна. Не се притеснявайте. Разбъркайте внимателно за да се убедите, че всички съставки са добре разтворени. След това добавете горещата вода и нежно поставете бижутата в съда. Ще забележите как течността започва да действа по повърхността на вашите сребърни бижута. С помощта на щипки захванете потопеният предмет и го завъртете така, че всички негови страни и повърхности да са имат досег с алуминиевото фолио. Накрая просто изплакнете и полирайте с микрофибърна кърпа и сте напълно готови.

Този метод е доста ефикасен срещу окисляването на среброто, но не ви съветваме да го използвате твърде често, тъй като това може да доведе до повреждане или издраскване на сребърната повърхност.


Почистване с паста от царевично нишесте

почистване на сребърен пръстен с черен камък

За почистване на сребро се използва специализирана паста. В домашни условия, обаче също може лесно и бързо да се приготви такава смес.

  • Необходими са ви само две съставки: царевично нишесте и вода в съотношение 1:2. Разбъркайте сместа хубаво до получаването на гъста каша.
  • С помощта на микрофибърна кърпа нанесете от готовата паста по вашите сребърни бижута, прибори или изделия.
  • Изчакайте няколко минути, изплакнете с вода и подсушете с чиста и мека кърпа. Резултатът е забележителен, нали?


Почистване с паста за зъби

Надали за пръв път чувате за способността на пастата за зъби да почиства сребърните изделия от потъмняване. Нейният най-голям недостатък е, че трудно достига до всички прорези и вдлъбнати места на предмета, който почистваме. Необходима ви е най обикновена паста за зъби без сода и абразивни частици. Поставяте малка част от нея върху сребърния предмет и с помощта на мека кърпа почистете изделието, като избягвате груби кръгови движения поради опасност от надраскване. След това изплакнете старателно и със суха кърпа подсушете.

сребърен пръстен почистване


Почистване на сребърни бижута и предмети в ултразвукова ваничка

Използването на ултразвукова ваничка за почистване на бижута безспорно е един от най-добрите и сигурни начини. Тези специфични уреди са на полупрофесионално ниво, а цената им варира в зависимост от големината и допълните им функции. Резултатите тук са неоспорими. Поставете вашето любимо сребърно колие във ваничката, добавете малко почистващ препарат или сапун във водата и изчакайте резултата.


Почистване на сребро със сапунена вода

красив сребърен пръстен

Много специалисти смятат, че най-щадящият метод за почистване на сребърни бижута (предмети) е с помощта на разтвор от гореща вода с разтворен в нея сапун, веро или гел за почистване на съдове. Ще дадем пример с универсален сребърен пръстен, който се потапя в разтвора и леко се разтърква с микрофибърна кърпа. След това задължително се изплаква и подсушава.

Бъдете внимателни и грижовни към своите сребърни бижута


Като заключение бихме ви посъветвали да бъдете особено внимателни при почистването на бижута с вградени в тях скъпоценни камъни или перли. Някои от методите за домашно почистване биха могли да увредят украсата по тях (включително камъни или перли). Хубаво е да направите консултация с бижутер, ако не искате да повредите ценни сребърни обеци или друго бижу.

Имайте предвид, че среброто е изключително мек метал, затова трябва да сте много внимателни при почистването му. Съветваме да използвате по възможност микрофибърни кърпи. Ако все пак предпочетете да използвате четка нека тя бъде с много мек косъм, за да не нарани крехката сребърна повърхност.
След като почистите бижутата си, ги оставете за няколко дни хубаво да изсъхнат и да образуват нов защитен слой. Важно е след почистването на сребърни обеци, колиета или гривни да не ги поставяте веднага върху себе си, тъй като има опасност отново да се оксидират и потъмнеят.