Знаете ли как се обработват позлатените бижута?

Позлатените бижута са доста по-евтини от тези, направени изцяло от благородния метал, затова са доста разпространени и достъпни за по-широк кръг от хора. Освен това, тяхната маркиовка се различава от печатите по златните бижута.


Какво е златно покритие?


За покритието на метални бижута с много лек слой злато се използва метод наречен галванопластика. Това е и същността на процеса по обработване на позлатените бижута.


Почти микроскопичният слой златно покритие придава отлични естетически качества на бижутата и те се характеризират с красив блясък и оригиналност.  


Съществуват бижутерийни брандове, които обработват бижутата като наслагват злато върху друг метал. Крайният резултат при този метод отново води до постигането на красиви позлатени бижута. Освен, че привличат окото и будят възхищение, позлатените бижута притежават по-добра здравина. Това ги прави доста издръжливи и предпочитани от почитателите на ефектната бижутерия.


При създаването на бижута, които трябва да бъдат по-здрави и издръжливи на различни външни въздействия, често се залага на метали, различни от златото, тъй като то е прекалено крехко и податливо на надраскване. За да се създадат устойчиви на деформации бижута като ланци, гривни, колиета и часовници, те се обработват с позлата и придобиват необходимия естетичен завършек на едно бижу или аксесоар, които трябва да бъдат красиви не само при покупката, но и след години носене.
Разбира се, при дълга употреба на позлатени бижута, тънкият златен филм по тяхната повърхност постепенно пада и в това се състои техния недостатък.


При кои бижута се използва най-често метода позлатяване?


Няма определен тип бижута за позлатяване. Можете да намерите както фини и семпли позлатени бижута като верижки, обици с винт или висящи, така и по-масивни такива.


Позлатяването се прави често при колиетата тип верига, които са с доста по-голям грамаж и здравина. Този тип бижута носят атмосферата от модата на 80 – те години и могат да бъдат комбинирани с висящи обеци или обемни халки. Позлатените ланци и вериги са младежки, модерни и разчупени, така че подхождат по-скоро на лежерен, непретенциозен стил на обличане. За елегантна визия и по-официално излъчване са подходящи позлатени колиета, фини халки и красиви гривни с орнаменти.
Някои от актуалните модели позлатени гривни този сезон са тези с геометрични или флорални елементи. Винаги модерни и търсени са и гривните с инкрустации и гравирани послания или име на любим човек.   
Този модел бижута са подходящи за хора от всяка възраст и притежават изключителна сантиментална стойност, тъй като са свързани с важно събитие или личен празник.


Как да почистим позлатени накити?


За да поддържате позлатените бижута в отлично състояние е важно да ги съхранявате далече от източници на топлина, от досег до перилни или почистващи препарати. За да почистите позлатените накити, увийте ги в мокра кърпичка с неутрално рН и след няколко минути ги излъскайте с нея. Подсушете ги и те ще придобият по-свеж и чист вид.