От хилядолетия насам носенето на златни накити внушава усещане за елегантност, престиж и класа. Високата цена на благородния метал превръща всяко изящно украшение в инвестиция, която ще носи радост от поколение на поколение.

Тъй като златните бижута са скъпа придобивка, трябва бъдем сигурни, че закупувайки дадено изделие, ние влагаме парите си в нещо наистина качествено. Независимо от къде и по какъв повод купуваме златото, е добре да обърнем внимание на един дребен, но много важен детайл – неговия печат.

В тази статия ще обърнем внимание на следните теми:

  • Защо бижутата имат печати и какво означават те?
  • Къде се намират печатите?
  • Злато и карати
  • Какво означава позлатено бижу?


Защо бижутата имат печати и какво означават те?


В България печатите по бижутата се поставят след проверка в лабораториите на НАП, като печата представлява трицифрено число, с което се обозначава номера на пробата. Освен този номер, на всички бижута от благородни метали, задължително се поставя и маркировка. По този начин се гарантира чистотата и качеството на изделието, като символа на маркировката е различен спрямо вида на метала. Златото се обозначава със символа на розата.


Във всички краища на света имат различни стандарти за качество и различни обозначения. В някои държави освен печата, който гарантира карата на златото, се поставя и символът на органа, който е извършил проверката. Върху някои бижута може да се види и датата, на която е извършено сертифицирането.
Златарското ателие, което е изработило изделието, също може да постави свое обозначение, например лого или инициали. По този начин печата освен гаранция за качество, се използва и като реклама.


Ако едно бижу няма маркировка, то произхода и качеството му са съмнителни, и е най-добре да се занесе на специалист бижутер, който ще установи дали наистина е фалшифицирано.


На търговците, които продават немаркирано злато, могат да се начислят глоби в размер от 20 до 50 000 лева. Може да има и имуществена санкция, която да достигне до 120 000 лева.


Къде се намират печатите?


Печатите умишлено не се поставят на видимо място, за да не развалят дизайна на бижуто. Може да ги намерите до закопчалките на гривни и колиета или от вътрешния край на пръстените.


Злато и карати  


Каратът е мярката, с която се отбелязва чистотата на метала. За чисто злато се смята 24-каратовото злато, което означава, че един карат е 1/24-та част съдържание на чист метал.
В бижутерията най-често се използва злато 14 или 18 карата, но има и други видове карати злато. Вместо да се изписва карата на златото, на бижуто се поставя само номера на пробата, който показва използваната сплав.
Чистото злато е много рядко срещано, затова в бижутерията се използва сплав от злато и други метали. По-ниските карати говорят за по-висок процент примеси. Когато каратите паднат под 10%, бижуто може да има маркировка за карат, но не може да се продава като злато.


Какво означава позлатено бижу?  


Основата на позлатените накити е изработена от метал, който е различен от златото. Със специална технология, златото се нанася само на горния слой на бижуто. За да бъде един предмет класифициран за позлатен, златното му покритие трябва да тежи поне 2,5% от цялото му тегло.  Научете повече за златното покритие при бижутата.