Обеците са изключително важна част от дамския гардероб – те са незаменим аксесоар, който може да допълни всеки тоалет. Формата, цветът и детайлите подчертават лицето и карат чертите да изпъкнат.

Изборът на правилния модел трябва да е съобразен с удобство и безопасност, които до голяма степен зависят от вида на закопчаването. Хората с чувствителна кожа избягват да носят по-тежки обеци, както и обеци с различни видове закопчавания, които притискат ухото. 

 

Видове закопчаване на обеци

Закопчаването на обеците може да изглежда изискано, но то не е само за декорация. Знаете ли, че бижутерите избират закопчалки за бижутата си според теглото, ширината и материала, който използват? 

Видовете закопчаване на обеци зависи от модела. Някои от тях са по-здрави и съответно тежки, а други имат завинтващ се гръб, за да предотвратят загубата на любимия ви аксесоар. Научете тайните зад използването на правилната закопчалка за обеци и разберете кои модели са най-подходящи за вас. Също така  разберете кое закопчаване съответства най-добре на сребърни бижута, и кое – на златни, платинени и други. Трябва да съобразите и за какви поводи ще ползвате вашите обеци, защото някои от моделите отиват на по-изискани събития, а други са идеални за ежедневието.  


Английско закопчаване

Дискретно, удобно и подходящо за почти всички модели обеци – това е английското закопчаване. То е доста популярно и често дамите го предпочитат, тъй като прави модела по-елегантен и прибран.

 Пръчицата преминава през ухото, а подвижната част от задната страна се прикрепя към фина резка върху нея. Моделите обеци с английско закопчаване са по-масивни с големи украшения, които въпреки това стоят стилно и изискано. Най-често това закопчаване се прилага на сребърни обеци.

Обеци с английско закопчаване - Magazini Granat

Закопчаване на винт

Всеки познава обеците с винт – те са едни от най-често носените модели при дамите. Освен това, обеци на винт се използват и като първи модел след пробиване на ушите при деца, защото се свалят бързо, удобни са и се почистват лесно. За тази цел се използват главно сребърни обеци, но се срещат и други материали. Закопчаване на винт е най-подходящо за малки размери обеци, на които други видове закопчалки няма да подхождат. 

 Въпреки това популярни обеци на винт са и няколко изключително значими модела. Един от тях е “Сълза” – обеците в тази форма имат специално значение в бижутерията, а формата им се свързва с идеята за романтиката и сълзите от радост. Те имат вечна, елегантна и привлекателна визия, която е гъвкава и подходяща за широк спектър от събития и поводи. Други популярни модели на винт са С-образните халки, които не правят пълен кръг, а завършват след долната част на ухото, както и обеците тип “Капка”, които се отличават с по-дълъг и тънък силует, обикновено придружен от украшение в долната част.

 Предимствата на винта са няколко – той е дискретен и не се вижда зад ухото, а закопчаването е лесно и бързо. Винтът се прикрепя плътно към пръчицата на обецата, но въпреки това съществува риск той да падне и да изгубите бижуто си. Подобно на закопчаването с винт е това с щифт – той се поставя по същия начин, но се завинтва допълнително, за още по-голяма сигурност.

 

Френско закопчаване

Закопчаване с лост или иначе казано френско закопчаване е сред най-често използваните типове. Среща се главно в Европа и е познато на всяка жена, която ежедневно носи бижута. Кукичката преминава през ухото и се затваря с клипса, за да подсигури обецата. Предимството на този вид закопчаване е, че то е бързо и сигурно, защото дори по някакъв начин клипсът да се отвори, обецата ще остане на ухото ви, благодарение на кукичката. 

Френското закопчаване е подходящо най-вече за големи видове сребърни или златни обеци с висящо украшение като това често са стилни модели за изискани събития

 

Закопчаване тип Омега

Не толкова популярен тип, но всъщност много удобен – това е закопчаването тип Омега. Той комбинира пръчицата от класическите типове обеци и закопчаването на клипс, което е популярно сред обеците за непробити уши. Класическият клипс обаче често пада от ухото, плъзгайки се надолу. Закопчаването тип Омега включва още една допълнителна стъпка, която да осигури запазването на обецата върху ухото. Това е пръчицата, която минава през пиърсинга и се закрепва с тънък клипс.

Този тип закопчаване е подходящ за масивни дизайни с повече детайли, камъни и украшения, както и за по-тежки обеци. Комбинират се добре както със сребърни, така и със златни бижута.


Африканска кука

Африканската кука не представлява вид закопчаване, а е точно това, което подсказва името ѝ – кука, която преминава през пиърсинга на ухото.

 Преди африканските куки са се използвали рядко, но днес тези модели са изключително популярни и можете да ги намерите в колекции на големи марки бижута. Обеците от този тип са висящи, често големи, украсени с камъни или други декоративни елементи като пера. Най-често кукичките са изработени от медицинска стомана или сребро, затова си подхождат с различни сребърни бижута или цветни аксесоари. Те са удобни и не дразнят ухото, главно защото нямат задна част, която да притиска кожата. Необходимо е обаче да ги сваляте преди лягане, за да не получите раздразнения, както и за да не ги скъсате.

 

Класически обеци – халки

Халките произлизат от Африка и по-точно Нубия през IV век. Те са популярни и в древен Египет, където са били носени от мъжете и жените.

При класическите халки има два типа закопчаване, като най-често лостчето преминава през пиърсинга на ухото и се прибира в тръбичка срещу него. По-рядко срещано е закопчаване тип вилица, в което лостчето се затваря в нея.

Едни от най-класическите модели са семплите халки. Те имат много репрезентации и днес вече можете да намерите различни видове и стилове, включително сребърни обеци халки, златни, платинени или метални, тънки, плътни, украсени с блестящи и скъпоценни камъни. Размерите им също са различни – от дискретни малки модели до големи обръчи, които стигат чак до раменете, а модерните форми включват овал, квадрат и други.


Обеци халки - Magazini Granat

Обеци със синджир

Този тип също не представлява същинско закопчаване, но е различен от всички видове, които засегнахме до момента. Обеците обикновено представляват дълъг тънък синджир с масивен край, който може да бъде украсен с камък или декорация.

Обеците се поставят като промушите синджира през пиърсинга на ухото. Така задната част остава висяща, а масивният край служи като декорация на предната част. Те най-често са сребърни или златни обеци и стоят елегантно и красиво. Въпреки че изглеждат неудобни и трудни за поставяне, всъщност са комфортни и се слагат лесно.