1. Среброто (на латински език argentum, химичен знак Ag ) е химичен елемент, преходен метал, с пореден номер 47 в Периодичната система на елементите. То е с бял цвят и красив метален блясък. Спада към групата на благородните метали. Среброто има най-високата електропроводимост сред металите. Лесно се поддава на обработка и се използва в електронните продукти, както и в бижутерията.

2. Името сребро произлиза от санскритската дума „Argenta“, което означава „светлина”. От същата произлиза и латинска дума „Argentum” или в превод бял.На български „сребро“, на немски език „Zilber“, на английски „silver“ – тези думи произлизат от древно-индийската дума „Sarpa“, с което са обозначили Луната и Сърпа (по аналогия с Луната) – най-стария инструмент на земеделския производител;

3. Среброто е един от най-ценните метали. Поради неговите характеристики то е било използвано в производството на украшения от най-дълбока древност. Сребърни бижута, сребърни обеци, пръстени, орнаменти и украси са били открити в кралски гробове, които датират 4000г. преди новата ера.

4. Среброто под формата на златно-сребърна сплав (electrum) се използва за сечене на монети още от около 700 Пр.Хр. от лидийците. По-късно, от чисто сребро започват да секат монети и много други народи. Среброто често е използвано като основа на различни монетарни системи - т.нар. сребърен стандарт, който се използва от разпадането на Византийската империя до 19-и век.

5. В съвременния свят среброто се използва като ценен метал и сребърните кюлчета имат код за валута XAG според ISO 4217. Името на английската валута лира стерлинг отразява факта, че първоначално това е била една тройунция сребро. Изразът е свързан със състава на стерлинговото сребро. То е сплав, съдържаща 92.5% сребро и 7.5% други метали, обикновено мед, като стандартът за стерлингово сребро има минимална проба за чистота 925.

6. Среброто заема водеща роля сред металите в бижутерийната индустрия. Сребърните бижута са едни от най-разпространените и са предпочитан подарък за сребърна сватба, рождени дни и Свети Валентин.

7. В най-чистата си форма – 99.9% среброто е изключително меко за изработка на бижута. За да придобие здравина, обикновено се смесва с мед (Cu). В производството на сребърна бижутерия е приет европейски стандарт - среброто е с чистота 92.5% (проба 925), което означава, че от 1000 единици, 925 са чисто сребро, а останалите 75 са мед.

8. Среброто има и лечебни свойства. Сребърните йони и сребърните съединения унищожават болестотворни бактерии, вируси, водорасли и гъбички — типично въздействие за тежките метали като олово или живак, но за разлика от тях среброто не е така токсично за човека. Това антимикробно действие е известно отдавна и някога хората са държали водата в сребърни съдове или са пускали сребърна монета, за да запазят течностите от разваляне. За лекуване на рани се използва „сребърен памук“ и „сребърна марля“, предварително напоени със сребърен нитрат и изсушени (йоните Ag+ имат дезинфекционно действие). Антимикробното действие на среброто продължава да е предмет на научни изследвания.

9. Невероятните лечебни свойства на среброто са били известни още в древността. Това е илюстрирано в медицински произведения, написани от древността. Историкът Херодот дава сведение,че в V пр.н.е., Персийския цар Кир, по време на походи ползвал вода за пиене, консервирана в свещени сребърни съдове, така че за дълго се е запазвала в горещ климат.

10. През 2500 години преди Христа, Египетски войници използвали сребро за лечение на бойни рани, като налагали върху тях много тънки плочи сребро и раните бързо зараствали.

11. На международната космическа станция се използва само „сребърна“ вода.

12. За пречистване на водите в басейните се използва сребро, това не дразни лигавиците и е по-ефективно като антисептик. В Япония, с помощта на сребро се пречиства дори въздуха.

13. Най-големият къс самородно сребро, намерено на Земята е в Чили, е с тегло 1420 килограма;

14. Благородни метали, включително и сребро, имат специфични единици. Например, много често се използва тройунция – 31.1034768 грама. В древността са използвани различни мярка за тегло на скъпоценни метали .

15, Жителите на Индия се ползват със специална любов към сребърна бижутерия, натрупването на сребърна бижутерия, преминавало от поколение на поколение, като фамилни ценности. Смята се, че в Индия е концентрирана най-малко 3 милиарда унции сребро, представляващи по-голямата част от резервите на земята.