Стерлинговото сребро е най-разпространената проба в България и по света.


Печатът е гаранция за истинност


Ако сте любител на сребърни съдове, сувенири и бижута, със сигурност знаете, че върху тях трябва да има печат, който гарантира истинността на този благороден метал. В тази връзка, навярно сте обърнали внимание на печата за проба "925", най-вече върху сребърните бижута. Какво означават тези цифри?


Означението "925" показва каква е концентрацията на сребро в съответното изделие или казано по друг начин - какво е съдържанието на чистото сребро в общата сплав. В случая то е 92.5%, а останалите 7.5% са допълнителни метали, като най-често се използва мед. Ако среброто е с проба 950, тогава то съдържа 95,8% сребро и 4,2% примеси. Такава проба е особено подходяща за ръчна изработка на бижута, защото сместа е мека и удобна за обработка. Но не забравяйте, че с подобни бижута трябва да сте по-внимателни и да се грижите за тях, защото лесно се поддават на деформация.


За най-чиста проба на благородния метал е приета 999, т. е. количеството сребро е 99.95%. В този вид среброто почти няма примеси, но в такъв случай то е твърде меко, за да се оформя или гравира. Ето защо от него няма как да се произвеждат бижута или други предмети, но пък е подходящо за посребряване на изделия или за рисуване на икони.


Стерлингово сребро – какво означава това?


Най-разпространената проба сребро в България, а и по света, е тази със стойност 925, наречена още "Стерлингово сребро" („Sterling Silver“). То се счита за европейски стандарт за производство на сребърна бижутерия. Разликата между проби 999 и 925 е в допълнителните примеси, които се добавят, за да не е меко среброто, като най-често добавян метал е медта, осигуряващ устойчивост и здравина.


Стерлинговото сребро е най-често използваното за бижута и домашни предмети, именно заради комбинацията от красив външен вид и издръжливост. Можете да срещнете означения за качество на стерлинговото сребро онлайн във вид на житен клас, който отново удостоверява стандарта, приложен в изделието.


Връзката с лира стерлинг


Питали ли сте се защо английската лира е наречена „лира стерлинг“? Това идва от споменатия вече, приет в производството на сребърна бижутерия, европейски стандарт: среброто с чистота 92.5%, т. е. проба 925. Тя показва, че от 1000 единици 925 единици са чисто сребро, а останалите 75 единици са от мед. Терминът за тази сплав, sterling silver, се е наложил, откъдето и произлиза името на английската валута – лира стерлинг, която първоначално е тежала колкото една тройунция сребро.


Полезните свойства на среброто


Сребърните йони и сребърните съединения от край време е доказано, че унищожават вредни бактерии, вируси и гъбички – типично въздействие за тежки метали като олово или живак, които обаче са токсични за човека. Среброто не е токсично, не се окислява под въздействие на кислорода, което го нарежда сред благородните метали. Това отдавна известно антимикробно действие е карало хората още преди векове да изпозлват сребърни съдове за съхранение на питейна вода, или са пускали сребърна монета в нея, за да я запазят от разваляне.Това е причината в миналото жените да са се окичвали богато със сребро - носили са по няколко сребърни обеци халки на всяко ухо, десетки пръстени по ръцете, гривни, колиета от сребро и т.н. с цел да бъдат по-красиви, като същвременно се предпазват и от болести.