Сребърните бижута се използват за лечение на духа и тялото още от древни времена. Смятало се е, че то предпазва от зли духове и предотвратява инфекции. Днес учените смятат, че то може да има антибактериални свойства, които се дължат на следите от елементарно сребро, останали върху метала след изсичането му в монети или бижута. 

Среброто е един от най-популярните благородни метали в наши дни, като напълно заслужено заема челно място сред предпочитанията на милиони жени и мъже по света. Красивите форми, които придобива след като бъде обработено, както и достъпната му цена са едни от най-очевидните причини, за тази челна позиция на пазара на бижута.

Далеч не толкова популярни са всички свойства, които среброто притежава, а целта на тази статия  е да ви запознае именно с най-важните от тях. Знаехте ли например, че среброто е един от малкото активни антимикробни метали? Ако и вие сте притежатели и любители на прекрасни сребърни бижута, то тази статия е точно за вас, за да научите какви други позитивни страни имат те, освен че са чудесен завършек на всеки тоалет.

Сребърните бижута се използват за лечение от древни времена.

Среброто е естествен антибиотик, противовъзпалително и антибактериално средство и се използва за лечение от древни времена. Антимикробните му свойства помагат за предотвратяване на инфекции, а противовъзпалителното му действие може да помогне при артрит и други ставни състояния.
Сребърните бижута са най-ефективният начин за използване на среброто в медицината, тъй като то влиза в пряк контакт с кожата ви, където може да се абсорбира в организма ви чрез осмоза. Това позволява на полезните йони от среброто да се абсорбират в кръвния поток, които след това циркулират в цялото тяло.


Сребърни предмети - Магазини Гранат

Сребърните бижута също така помагат за намаляване на зачервяванията при акне, бръчките и стареенето на кожата, както и за повишаване на енергийните нива чрез укрепване на имунната система срещу вредни организми, които могат да причинят заболяване или болест (като настинка и грип).

Практиката за изработване на изделия от легирано сребро датира още от 2900 г. пр.н.е. в Месопотамия - тогава хората са вярвали, че могат да привлекат късмет, като носят всякакви видове сребърни пръстени и амулети и прибавени към тях натрошени черупки или полускъпоценни камъни като тюркоаз или лазурит. Египтяните са носили гривни, наречени "фаянс", които са били изработени от непрозрачно бяло стъкло, изпечено при висока температура, с малко количество олово, добавено за здравина. В Древен Египет са носели и медни гривни като защита срещу ухапвания от змии, ужилвания от скорпиони и други опасности, които се срещат по време на пътуване; тези гривни са символизирали вечността, тъй като никога не са били износени поради своята трайност.


Произход на сребърните бижута като магически талисман

Среброто е смятано и за вълшебен метал. Сребърните бижута се използват като лечебен талисман  от преди хиляди години и често са носени от хора, които искат да се предпазят от "лоши очи".

Смята се, че къщата е добре "пазена" не само от магически камъни-амулети, но и от предмети от благороден метал. Колкото повече сребърни предмети се съхраняват в един дом, толкова по-малко шансове имате да срещнете проблеми, тъй като този метал пречиства аурата на всяка стая.

Без научно потвърждение е често срещаното поверие, което гласи, че когато сребърно бижу потъмнее, неговият собственик  трябва да внимава за здравето си. Така че, не се страхувайте - може би просто трябва да прочетете някоя от статиите на Магазин Гранат за почистване на среброто.

Някои хора вярват, че постоянното носене на сребро развива шестото чувство, което помага за “предвиждане” на дадени събития, които биха били неблагоприятни.


Лечебни свойства на среброто

Среброто отдавна се използва за пречистване и лечение. Всъщност думата "антибиотик" произлиза от древногръцката дума "срещу живота". Среброто наистина има антимикробни свойства и е ефективно срещу бактерии, гъбички, вируси и дори паразити.


Сребърни бижута - Магазини Гранат

То е отличен проводник на енергия, особено когато става въпрос за предаване на топлина. Това го прави идеално за направата на бутилки за топла вода или затопляне на чинии! Някои хора вярват, че среброто може да помогне за лечението на ревматични заболявания като артрит поради противовъзпалителните си свойства. То има и антибактериални свойства, които го правят полезно за лечение на инфекции като ухапвания от животни или други рани.


  • Антимикробните свойства на сребротo

Добре известно е, че подобни антибактериални и антимикробни свойства могат да бъдат открити в метали като мед и месинг, но лабораторни изследвания доказват, че освен тях, среброто също има способността да се бори с микроорганизми и бактерии, които биха са вредни за човешкия организъм. 

Един от интересните факти за среброто гласи, че в края на 19 век швейцарски ботаник открива антисептичните свойства на метала, наблюдавайки как сребърните йони “атакуват” микроорганизмите, с които осъществят допир. Допълнителни изследвания, проведени в Арканзаския университет доказват въздействието на сребърните йони върху бактерии и микроорганизми. Те доказват, че кратко време след контакта им с йоните, всичко зловредни организми умират и не представляват повече заплаха за организма.

Освен ефикасната им защита срещу паразити, бактерии и други вредни микроорганизми, сребърните йони оказват благоприятно влияние  и при оздравителните процеси на организма.

Във фармацията среброто също намира голямо приложение. Днес голяма част от научно-изследователските усилия са насочени към създаването на нови и по-добри антибиотици, изградени на основата на сребърни наночастици. 


  • Естествен топлинен регулатор на тялото

Знаете ли, че среброто може да помогне за терморегулацията на тялото ни? Когато то влезе в контакт с кожата ни, среброто има способността да подобри вътрешната ни топлинна регулация. Това негово свойство е особено полезно през лятото, когато тялото ни непрекъснато се бори с жегата и с това да уравновеси вътрешната и външната температури.

Среброто играе и значителна роля при кръвообращението в организма, спомагайки пренасянето на кислород и други важни вещества до всички крайни точки на тялото. Това е вследствие на неговите топло и електропроводимост.


Сребърните бижута подобряват здравето

Сребърните бижута се използват за лечение още от древни времена. Среброто е естествен антибиотик и има лечебни свойства, които могат да помогнат за намаляване на риска от инфекция на раните. Среброто също така помага за укрепване на имунната система, като стимулира фагоцитозата (процес на поглъщане и усвояване на чужди частици). Това означава, че сребърните бижута могат да се носят за подпомагане на всякакъв вид инфекции или заболявания, включително астма и алергии.


Сребърни накити - Магазини Гранат

Освен лечебните свойства, които били приписвани на среброто в древността, хората смятали, че то има и магически такива. Счита се за благороден метал, който е пряко свързан с култа към луната и женския род. На база на това се е вярвало, че жена, която носи сребърни бижута, получава нов източник за презареждане на женската си енергия. Друга интересна теза е, че благородният метал може да засили дори вашата имунна система, предпазвайки ви от грип и настинка. Това се дължи на положително заредените йони, които се свързват с отрицателно заредената повърхност на бактериалните клетки и ги неутрализира. Въпреки че към момента не е научно доказано, голяма част от хората споделят и чувство за релаксация, повишена енергия и настроение след продължителното носене на сребърни бижута.

Среброто е отличен материал за бижута, особено ако търсите нещо, което ще ви помогне да излекувате тялото и ума си. Лечебните свойства на среброто са добре документирани, така че не е чудно, че има толкова много хора, които ги носят всеки ден, за да поддържат тялото си здраво.